Στο φωτογραφικό φακό ρώσικου αεροσκάφους μπήκαν από χθες στρατόπεδα της Κρήτης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της υπόλοιπης χώρας. Ρωσικό αεροσκάφος που έφτασε στο Ηράκλειο ξεκίνησε χθες πτήσεις στον κρητικό ουρανό, κάτι που προβλέπεται από τη συνθήκη του ΟΑΣΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει την παραπάνω συμφωνία.

Οι πτήσεις ολοκληρώνονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κρήτη βρίσκονται περίπου 20 Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συναντήθηκαν Έλληνες αξιωματικούς. Το θέμα χειρίζεται το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν για λίγες ημέρες στο νησί και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της 126 Σμηναρχίας Μάχης.

Στο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία open skies παίρνουν μέρος και Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι θα έχουν το ρόλο του παρατηρητή και θα συνοδεύουν τους Ρώσους αξιωματικούς στις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που μπορούν να φωτογραφήσει το ρωσικό αεροσκάφος, ενώ μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό, εάν σε αυτούς τους περιορισμούς, εντάσσεται η αμερικανική βάση στη Σούδα στο νομό Χανίων.

Πάντως, οι εντολές και οι οδηγίες που δόθηκαν χθες ήταν να παρασχεθεί κάθε διευκόλυνση στους Ρώσους βρίσκονται στο νησί.

Σημειώνεται επίσης ότι εκτός από τις αεροφωτογραφήσεις υπάρχει η δυνατότητα της πραγματοποίησης επιθεωρήσεων με επισκέψεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει συνολικά 32 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Προβλέπει μεταξύ άλλων η κάθε χώρα ανάλογα με το γεωγραφικό της μέγεθος να δέχεται παθητικές πτήσεις παρατήρησης.