Σφοδρή η αντίδραση της ΓΣΕΕ μετά την κατάθεση της «επαίσχυντης τροπολογίας» για τα ΒΑΕ, κίνηση που -όπως επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει- εκλαμβάνεται ως «αιτία πολέμου».

Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί για δυναμικές συγκρούσεις και προσφυγη στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια για την προσβολή της ρύθμισης ως αντισυνταγματικής και την ακύρωσή της εφαρμογής της, ενώ αποσύρει τον εκπρόσωπο της από την Επιτροπή για τα ΒΑΕ.

Για πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την πλειοψηφία των ΒΑΕ για να δώσει εξετάσεις στις Βρυξέλλες, μιλά σε σκληρή δήλωση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.

“Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής και αφορά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά συνιστά κοινωνική και πολιτική πρόκληση. Οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ δεν κάνουν αναψυχή. Επιλέγοντας να δώσει εξουσιοδοτική διάταξη στην υπουργό να αλλάξει μόνη της τη λίστα αποδεικνύει ποιο είναι το βαθύτερο ενδιαφέρον της.

“Να καταργήσει δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των ΒΑΕ για να δώσει εξετάσεις στις Βρυξέλλες. Μ' αυτά και μ' αυτά για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει όλα τα βάρη της κρίσης που δημιούργησε η πολιτική της στις πλάτες των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, εάν επιμείνει να τη ψηφίσει εμείς δεν έχουμε παρά το δρόμο του αγώνα, να αποχωρήσουμε από την επιτροπή, να την καταγγείλουμε και βεβαίως να προσφύγουμε στα δικαστήρια γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι εξόχως αντισυνταγματικό» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Ειδικότερα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της με θέμα την κατάθεση της τροπολογίας στο ν/σ των Σκαφών Αναψυχής, «με την οποία ανατρέπεται η ενιαία λίστα των ΒΑΕ με απλή υπουργική Απόφαση», η ΓΣΕΕ «καταγγέλει με τον πιο έντονο τρόπο: α) τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην ισοπέδωση και κατάργηση των βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλέον ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες και μάλιστα με απλή υπουργική απόφαση».

“β) την υιοθέτηση του αντιεπιστημονικού - αυθαίρετου και αντεργατικού πορίσματος «Μπεχράκη» που οδηγεί το 95% των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ εκτός της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ αποκαλύπτει την συμπαιγνία και τις μεθοδεύσεις που εφαρμόσθηκαν για ένα τόσο σοβαρό ασφαλιστικό θέμα!»”

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα «ώστε να αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο και τρόπο αυτή την αντεργατική και αντιασφαλιστική παρέμβαση».

“Η κυβέρνηση δεν έχει την κοινωνική νομιμοποίηση για τέτοιου είδους ασφαλιστικές ανατροπές που προκαλούν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων”.

“Εκτός των άλλων είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουσθούμε δυναμικά και να προσφύγουμε στα Ελληνικά Δικαστήρια για την προσβολή της ρύθμισης ως αντισυνταγματικής και την ακύρωση της εφαρμογής της, αλλά και τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαιοδοτικά Όργανα”.

Μετά τα ανωτέρω, καταλήγει η ΓΣΕΕ, «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο διαρκείας με τους εργαζόμενους και εφόσον επιμένει στην ψήφιση αυτής της επαίσχυντης τροπολογίας η ΓΣΕΕ αποσύρει τον εκπρόσωπο της από την επιτροπή των ΒΑΕ».

Για ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα που ακυρώνει ακόμη και το θετικό στοιχείο της δημιουργίας διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων για τα ΒΑΕ, μιλά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Μετά από πεντέμισι χρόνια αδράνειας στο “απέραντο γαλάζιο” της κυβερνητικής διγλωσσίας και των κενών εξαγγελιών για τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση, πιστή στη δεξιά παράδοση των κοινοβουλευτικών αιφνιδιασμών και των θερινών επελάσεων στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, επιχειρεί θεσμικές ανατροπές, χωρίς διάλογο, με ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα» δήλωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

«Ακόμη και το ενδεχομένως θετικό στοιχείο, δηλαδή η δημιουργία μιας διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων, ακυρώνεται. Ακυρώνεται, με την αμφιβόλου συνταγματικότητας ρύθμιση, για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπαγωγής νέων επαγγελμάτων, με έωλο τρόπο, στα βαρέα και ανθυγιεινά».

“Η μεταρρυθμιστική μάσκα της κυβέρνησης πέφτει και, αντί της διαρκούς Επιτροπής, έχουμε τη διαρκή ανατροπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τόσο τις μεθοδεύσεις, όσο και την ουσία της ρύθμισης αυτής. Ζητάμε την άμεση απόσυρσή της. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα και διάλογος, δεν θα έβλαπταν καθόλου τη Δημοκρατία και την οικονομία μας”, προσέθεσε η εκπρόσωπος του Κινήματος.