Στο θεματικό Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας θα παραμείνει ο σφραγιδοκύλινδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και το αίτημα για την επιστροφή του θα επανεξεταστεί σε 1 χρόνο. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού στο σχετικό αίτημα της νομάρχου Ηρακλείου Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Συγκεκριμένα η κ. Σχοιναράκη στην επιστολή της είχε κάνει λόγο για τα δύο σημαντικά εκθέματα, ένα σφραγιδοκύλινδρο με αρματοδρομίες και ένα ειδώλιο ταυροκαθάψιου, που δόθηκαν από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου προκειμένου, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων, να διαμορφωθεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Τα εκθέματα θα επιστρέφονταν 5 χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τη διαφορετική εισήγηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για άμεση επιστροφή. Μέχρι σήμερα όμως τα εκθέματα δεν έχουν επιστραφεί.

Η απάντηση που έλαβε η κ. Σχοιναράκη στις 17 Ιουλίου αναφέρει:

«Τον Ιούλιο του 2009 εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση η επιστροφή έντεκα αρχαίων αντικειμένων από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στα μουσεία προέλευσής τους, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το ειδώλιο ταυροκαθάψιου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Όσον αφορά στα λοιπά δάνεια, εγκρίθηκε η ανανέωση του δανεισμού τους για ένα έτος, προκειμένου στο διάστημα αυτό να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής αντιγράφων ή αντικατάστασής τους με άλλα πρωτότυπα συναφή έργα. Το δεύτερο αντικείμενο που προέρχεται από το Μουσείο Ηρακλείου (σφραγιδοκύλινδος) εντάσσεται σε αυτά και η επιστροφή του θα επανεξεταστεί σε ένα χρόνο. Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το θεματικό Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας αφορά στην ιστορία ενός σημαντικού αρχαίου θεσμού και η παρουσία του στο μουσειακό χάρτη της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική».