Κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία δεσμεύει η Eurobank για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, δημιουργεί επενδυτικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ για μετοχικές συμμετοχές σε εξωστρεφείς κλάδους, σε εταιρίες που επενδύουν σε ΑΠΕ και σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό που συγχωνεύονται, με στόχο να κινητοποιήσει άλλα 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Ν.Καραμούζης προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενίσχυση της χρηματοδότησης της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ, ήδη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, διαμορφώνεται το επιχειρηματικό πλάνο «Τουρισμός 2020».

Παράλληλα, εμπεριέχει έξι μέτρα για χρηματοδότηση και ασφάλιση του συναλλακτικού κυκλώματος και των επενδύσεων των εξαγωγικών επιχειρήσεων που λανσάρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, ο κ. Καραμούζης είπε ότι η Eurobank δεν βιάζεται να φύγει από το «πακέτο των 28 δις», εάν δεν αποκατασταθεί πρώτα η πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και δεν βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας εντός των συνόρων.

Σχετικά με ενδεχόμενες συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ότι τουλάχιστον οι πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανό μέγεθος, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αντίθετα, σε τομείς όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τη δημιουργία μεγαλυτέρων επιχειρηματικών σχημάτων, ανέφερε.

Ο κ. Καραμούζης είπε ακόμα ότι η διεθνής ανάπτυξη παραμένει βασικός στόχος της τράπεζας, με αποτέλεσμα ακόμη και στην περίοδο της παγκόσμιας κρίσης, να δημιουργούνται νέα καταστήματα σε αγορές με προοπτικές (Τουρκία, Κύπρος).

Στον αντίποδα, πιο συγκρατημένη πολιτική μπορεί να ακολουθηθεί κατά περίπτωση σε άλλες αγορές, όπως η Ουκρανία, όπου -εάν δεν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις- ενδέχεται να περιοριστεί η παρουσία της Eurobank, δίχως όμως να εξετάζεται η αποχώρησή της.

Στο εσωτερικό, έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης του δικτύου λιανικής, που περιλάμβανε συνενώσεις καταστημάτων, αλλά και το κλείσιμο πολλών «Open 24».