Πογκρόμ κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε περιουσιακά στοιχεία 600.000 οφειλετών του Δημοσίου με τη συνδρομή ιδιωτών προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας σε μία προσπάθεια να εισπράξει μέχρι τον Δεκέμβριο 1,8 δις ευρώ και να περιορίσει την δημοσιονομική εκτροπή.

Πιο αναλυτικά για το «σαφάρι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών χθες δόθηκε το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό και ιδιωτικές εταιρείες καθώς σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στην Βουλή εμπεριέχεται ρύθμιση για την άρση του φορολογικού απορρήτου.

Έτσι με την βοήθεια των ιδιωτών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1,8 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα επόμενα χρόνια αναμένει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ κατʼ έτος.

Αυτή την αναφέρει η ʽʼΗμερησίαʼʼ περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα βεβαιωθέντα χρέη ανέρχονται σε 387 εκατ. ευρώ και τα εισπραχθέντα σε 122 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου (ανακοινώθηκε από το υπουργείο πως δεν θα δοθεί παράταση) και μέσα στον Ιούλιο πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές.

Θα έχουν ως στόχο να εντοπίζουν τα φανερά και τα ?κρυφά περιουσιακά στοιχεία των 650.000 περίπου οφειλετών του Δημοσίου -εκ των οποίων βέβαια ένα αριθμός κοντά στις 50.000 προσήλθε για ρύθμιση- ώστε στη συνέχεια οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. να κινούνται για την είσπραξη των χρεών.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών χρωστά έως 2.000 ευρώ.