Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φλάουτα από κόκαλα πουλιών και ελεφαντόδοντο, τα οποία χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 35.000 έτη και πιθανότατα αποτελούν τα αρχαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο.

Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας. Είναι ο ίδιος αρχαιολόγος που φέτος τον Μάιο προκάλεσε αίσθηση με την ανακάλυψη ενός αγαλματιδίου από δόντια μαμούθ, μιας ευτραφούς «Αφροδίτης».

Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήταν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την εποχή που ο homo sapiens, με προέλευση την Αφρική, αποίκισε μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα V στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα αντίγραφο αυτού του οργάνου και, όταν το έπαιξαν, έβγαλε ήχους παρόμοιους με πολλά από τα σύγχρονα φλάουτα.

Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν.