Τον εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού επικαλέσθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας για να δικαιολογήσει το νέο φορο-χαράτσι ύψους 1,9 δισ. ευρώ που πλήτει πρωτίστως την μεσαία τάξη η οποία ήδη συνθλίβεται στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Τα νέα μέτρα έρχονται σε αναντιστοιχία με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος προεκλογικά ακόμη διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:

- Η απώλεια εσόδων, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχισθεί εξαιτίας της κρίσης τους επόμενους μήνες, και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,6 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2009.

- Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν έκτακτες δαπάνες που δεν προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, η καταβολή σημαντικού ποσού στην Ολυμπιακή, με βάση απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η χρηματοδότηση του νέου μισθολογίου των Ιατρών καθώς και η εξόφληση μέρους των οφειλών του δημοσίου προς την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι επιπλέον αυτές δαπάνες αναμένεται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 0,9 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) το 2009.

- Ήδη έχουν ανακοινωθεί και περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ ( μείωση δαπανών έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα). Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος του προγράμματος σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, και τα οποία όπως είπε είναι «κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα» θα αποσκοπούν στο να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ φέτος. Τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

1. Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας έχουν όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες, εφόσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, από 1.1.2009. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

2. Επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επίσης με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση, ώστε να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη.

Οι σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν επίσης όταν θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

Από τα τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη τα αναμενόμενα έσοδα είναι 60 - 70 εκατ. ευρώ.

3. Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:



Κυβικά ποσά σε ευρώ



1929 - 2500 150

2501 - 3000 250

3001 - 3500 350

3501 - 4000 450

4001 - 5000 550

Άνω των 5001 650



Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Τα Ι.Χ. που σήμερα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας (αναπηρικά, υβριδικά κ.α.) απαλλάσσονται και από τον ειδικό φόρο υπέρ του δημοσίου.



4. Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Βενζίνης από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι 6 λεπτά περίπου ανά λίτρο.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.

5. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, είναι ο εξής:

Λογαριασμός (ευρώ) ποσοστό τέλους

Έως 50 ευρώ 12%

50,01 - 100 15%

100,01 - 150 18%

150,01 και άνω 20%

Επίσης, επιβάλλεται στα καρτοκινητά τηλέφωνα τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

6. Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές και παιχνίδια, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και τα κέρδη από τα κάθε είδους στοιχήματα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.

Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται μέχρι σήμερα με 5%, προκειμένου να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

7. Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 1,150 δισ. ευρώ το 2009.

8. Περιορίζεται η Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «Πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων, το οποίο δεν αλλάζει τις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Το κέντρο βάρους είναι προφανές ότι βρίσκεται στην πλευρά των οικονομικά ευπορότερων, ώστε να συνεισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν στοιχεία εισοδήματος, ΦΠΑ, περιουσιακών δικαιωμάτων, αγορών, πωλήσεων, ενδοκοινοτικών συναλλαγών και αμοιβών, ώστε οι φορολογικές αρχές να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα . Παράλληλα, εξήγγειλε ότι απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το

σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής διευκρίνισε ο υπουργός.

Τέλος, Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.