Συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, προμηθειών, πρόσθετων αμοιβών κτλ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και σίγουρα όχι υψηλότερα από τα επίπεδα του 2009, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την περικοπή τους κατά 10%, ζητά με εγκύκλιο σε υπουργεία και επιχορηγούμενους φορείς εν όψει του νέου προϋπολογισμού ο υφυπουργός Οικονομίας Ν.Λέγκας.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2010 και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται, οι βασικότερες προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής είναι ο περιορισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό δίνονται οδηγίες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών των υπουργείων.

Όπως σημειώνεται το συνολικό ύψος των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την περικοπή τους κατά 10%.

Η εγκύκλιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις πρόσθετες αμοιβές (υπερωριακή εργασία, ομάδες εργασίας, επιτροπές και συλλογικά όργανα) λόγω της έντονα αυξητικής τους τάσης.

Παράλληλα καλούνται οι φορείς στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 να συμπεριλάβουν και τις αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι η μετάβαση σε προϋπολογισμό δράσεων και προγραμμάτων το 2012.