Η τελική φάση των Μινωικών Γιορτών 2009, των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε και φέτος η Νομαρχία Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαΐου, στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή πολλών παιδιών.

Τοξοβολία, σκοποβολή, σκάκι, ζωγραφική, χορός και θέατρο σκιών είναι μερικές μόνο από τις επιδείξεις και τις δραστηριότητες στις οποίες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μικροί μαθητές του Νομού στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων. Παράλληλα ξυλοπόδαροι ψυχαγωγούσαν τα παιδιά και τους ετοίμαζαν ευχάριστες εκπλήξεις, υπό τον ήχο τραγουδιών.

Οι «Μινωικές Γιορτές», που αποτελούν πια θεσμό για το Νομό μας ξεκίνησαν φέτος στα τέλη Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Φαιστού, καθώς και πηλοπλαστεία, εκφράζοντας κατά τις επισκέψεις τους μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του νησιού. Η δεύτερη φάση περιλάμβανε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Νομού.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορα θεατρικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών με τον αγαπημένο τους Καραγκιόζη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις με προβολές ταινιών, διανομή έντυπου υλικού και συζητήσεις με θέμα «Μάθε για το Αλκοόλ».

Σκοπός των «Μινωικών Γιορτών» είναι να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες των σχολείων, να εργαστούν διαθεματικά σε ασχολίες που αφορούν στον αθλητικό, στον καλλιτεχνικό και στον πνευματικό τομέα. Μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν τις ιδιαίτερες δημιουργικές δυνάμεις τους, να καλλιεργήσουν την φαντασία τους και το πνεύμα συνεργασίας, δημιουργώντας παράλληλα μια μορφή βιωματικής εκπαίδευσης πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη του τόπου.