Του Κώστα Μπογδανίδη

Μελέτες για έργα υπάρχουν, αλλά τα λεφτά είναι λίγα! Αυτό προέκυψε και από την χθεσινή συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης και η νομάρχης ενόψει της ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ. Η Νομαρχία όπως είναι γνωστό έχει ήδη προτείνει για ένταξη τρία μεγάλα οδικά έργα τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ όλο το πρόγραμμα για την Κρήτη έχει 180 εκατομμύρια!

Τις δυσκολίες που υπάρχουν παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ.Τσόκας, ενώ η κ.Σχοιναράκη εξέφρασε την ελπίδα τουλάχιστον τα δύο από αυτά να ενταχθούν άμεσα και του τρίτου αμέσως μετά.

«Η φιλοδοξία μας όπως αντιλαμβάνεσθε είναι να εντάξουμε τα πάντα. Από κει και πέρα όμως όταν διαχειρίζεσαι χρήματα είναι φυσικό να θέτεις κάποιες προτεραιότητες και να ακολουθείς κάποιους κανόνες επιλογής. Και αυτό θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσόκας και επεσήμανε ότι η συνάντηση με τη νομάρχη είχε χαρακτήρα ξεκινήματος για το ΕΣΠΑ. Το οποίο όμως θα έχει τις πρώτες δημοπρατήσεις το…2010.

«Η Νομαρχία Ηρακλείου έχει καταθέσει 3 φακέλους στο πρόγραμμα της προσπελασιμότητας. Αφορούν τρείς δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος για το Οροπέδιο, ο άλλος είναι ο δρόμος που συνδέει τους δύο κάθετους άξονες και ο τρίτος είναι ο δρόμος που συνδέει το Γάζι με τον Κρουσώνα.

Βάλαμε λοιπόν μαζί τις προτεραιότητες που επιθυμούμε και οι δύο να υπηρετήσουμε ξεκινώντας το ΕΣΠΑ και υπήρξε και από τις δύο πλευρές μια πάρα πολύ καλή συζήτηση και νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει στο ποια πορεία θα ακολουθήσουμε»

Ο κ.Τσόκας ξεκαθάρισε ότι τα λεφτά δεν είναι πολλά , ενώ οι προτάσεις ‘τρέχουν’.

«Προτάσεις έχουν γίνει από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά. Σε συνεργασία με τους Νομάρχες θα ξεκινήσουμε να αρχίζουμε να εντάσσουμε. Θεωρείται δεδομένο ότι θα εντάξουμε ένα έργο από την κάθε Νομαρχία και προχωρώντας θα μπει το δεύτερο κλπ.

Συνολικά τα χρήματα είναι 180 εκ. Άρα λοιπόν σταδιακά θα συνεχίζεται το έργο και βγαίνουν πάντα χρήματα στην προσπελασιμότητα. Και θα υπάρχει και δυνατότητα να βελτιωθούν οι φάκελοι, γιατί δεν πιστεύω ότι όσοι φάκελοι έχουν κατατεθεί – και νομίζω είναι γύρω στους 20 φακέλους- ότι είναι όλοι πλήρεις. Δεν είναι. Θα κάνουμε λοιπόν πρώτα ένα ξεκαθάρισμα ποιοι φάκελοι είναι πλήρεις, θα επιστρέψουμε αυτούς που δεν είναι για να ξεκαθαρίσουν, να εμπλουτισθούν κλπ και θέλω να ξέρετε ότι με κάθε διαφάνεια και όλη την προσπάθεια και την καλή θέληση που υπάρχει από όλες τις πλευρές θα προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αδικηθεί κανένας» ανέφερε.

Η κ. Σχοιναράκη ανέφερε την πρόταση των τριών δρόμων στο Νομό Ηρακλείου.

«Οι δρόμοι είναι, ο δρόμος από την διακλάδωση Χερσονήσου προς το Οροπέδιο που ενώνει δύο Νομούς, ο δεύτερος δρόμος είναι ο δρόμος Γάζι – Κρουσώνας που οδηγεί στην ενδοχώρα του Νομού, σε μια δυναμική περιοχή όπως είναι ο Κρουσώνας και ο τρίτος δρόμος είναι ο συνδετήριος άξονας των δύο κάθετων οδικών αξόνων του δρόμου που οδηγεί προς Χουδέτσι – Πύργο και του δρόμου που οδηγεί προς Αρκαλοχώρι – Βιάννο που συμβάλει και στην ενίσχυση του οδικού δικτύου προς το νέο αεροδρόμιο, στην περιοχή του Καστελίου.

Πιστεύω, είπε, και οι τρείς δρόμοι να έχουν θετική απάντηση από την Διαχειριστική Αρχή και τον Γενικό Γραμματέ᧻. Ακόμη τόνισε, ότι η Νομαρχία Ηρακλείου, είναι πανέτοιμη από πλευράς μελετών αφού έχουν γίνει και οι τελευταίες επικαιροποιήσεις.

Κοιτάζουμε να δούμε, συνέχισε, για την ένταξη των δύο δρόμων στο ΕΣΠΑ και του τρίτου αμέσως μετά. Ο στόχος είναι να ενταχθούν άμεσα και δεν νομίζω ότι είναι διαφορετικός ο στόχος του Γενικού Γραμματέα και περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να συμβάλει σ αυτό»

Ο κ.Τσόκας, τέλος, ανέφερε ότι στόχος είναι να προχωρήσουν όλα τα έργα.

«Πιστεύω πως στο τέλος αυτού του Προγράμματος θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι εξυπηρετήσαμε τα οδικά δίκτυα όλων των Νομών δεδομένου ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας πλέον δεν είναι δική μας αρμοδιότητα και περνάει χρηματοδοτικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πέραν τούτου αντιλαμβάνεσθε ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ζητήσουμε στήριξη και σε άλλα έργα και πιστεύω ότι θα την έχουμε.» είπε.

Και έκανε την εκτίμηση ότι χωρίς ενστάσεις, θα έχουμε προς το τέλος του χρόνου. «Εάν υπάρχουν ενστάσεις , από κει και πέρα είναι θέμα καθαρά διαδικαστικό το πόσο θα αργήσουν. Η φιλοδοξία μας είναι αρχές του 2010 να έχουμε τις πρώτες δημοπρατήσεις . Και παράλληλα ξεκινάμε και με τα υπόλοιπα μέτρα»

Η επιστολή της Νομαρχίας

Η νομάρχης απέστειλε στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας επιστολή με την οποία ενημερώνει για τα έργα που προτείνει η Νομαρχία στο ΕΣΠΑ. Στην επιστολή αναφέρεται:

Κύριε Γενικέ,

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, στον Κωδικό Θέματος Προτεραιότητας 23 (Περιφερειακές/Τοπικές Οδοί) του Άξονα 1 Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά από απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπέβαλε προς ένταξη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης μέχρι τώρα τα παρακάτω έργα:

Α. Έργο: «Δρόμος Γάζι-Κρουσώνας»

Δαπάνης: 19.795.214,00 ευρώ

Συνολικό μήκος: 15,366 χιλιόμετρα

Στόχος είναι μια νέα βελτιωμένη και λειτουργικά αναβαθμισμένη επαρχιακή οδός, η οποία συνδέει την ημιορεινή αγροτική (ζώνη με έντονη παραγωγικότητα του πρωτογενή τομέα) περιοχή του Κρουσώνα και των γύρω περιοχών με το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και το λιμάνι του Ηρακλείου.

Β. Έργο: «Οδικό Τμήμα από διακλάδωση Χερσονήσου έως Οροπέδιο Λασιθίου».

Δαπάνης: 26.620.000,00 ευρώ Στόχος μια νέα βελτιωμένη και λειτουργικά αναβαθμισμένη εθνική οδός, η οποία θα συνδέει την ορεινή αγροτική (ζώνη με έντονη παραγωγικότητα του πρωτογενή τομέα) περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου και των γύρω περιοχών με το νομό μας, το Βόρειο Οδικό Άξονα και κατ’ επέκταση το λιμάνι και το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Γ. Έργο: «Δρόμος Συνδετήριου Άξονα των δρόμων Ηράκλειο-Βιάννος και Χουδέτσι-Πύργος»

Δαπάνης: 13.255.000,00 ευρώ Στόχος με την κατασκευή του έργου είναι η ασφαλής σύνδεση των δύο μεγάλων καθέτων του νομού και ο απεγκλωβισμός των οικισμών Χουδετσίου, Καλλονής, Αγ. Βασιλείου από τη βαριά κυκλοφορία.

Στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού μας, με σκοπό την παραπέρα βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας της κυκλοφορίας προς όφελος των πολιτών.

Γνωρίζοντας τη δική σας ευαισθησία και προσπάθεια για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Κρήτης προσβλέπουμε στις δικές σας άμεσες ενέργειες για τη γρήγορη ένταξη των παραπάνω έργων.

Με εκτίμηση

Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη