Την Ανάσταση του Θεανθρώπου γιόρτασαν χθες Καθολικοί και Προτεστάντες Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο. Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν και φέτος στο Βατικανό για να ακούσουν το μήνυμα του Πάπα και να λάβουν την ευλογία του ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκλυσαν την Ιερουσαλήμ.

Η αναστάσιμη ακολουθία εψάλη χθες το πρωί και στην καθολική εκκλησία στο Ηράκλειο.

Χθες το μεσημέρι, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμα προς τους πιστούς που είχαν συρρεύσει κατά δεκάδες χιλιάδες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας είπε ότι η θυσία του Κυρίου είναι μια πράξη που ενώνει όλον τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι η ελπίδα μας και η αληθινή ειρήνη σε όλο τον πλανήτη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί «Καλή Ανάσταση» σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Κατά το πασχαλιάτικό κήρυγμα του, απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση και ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. «Η δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφιλίωση είναι προϋπόθεση για ένα μέλλον με ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη», τόνισε ο Πάπας Βενέδικτος. Πρόσθεσε ότι «η συμφιλίωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ανανεωμένες και ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης». «Είναι επείγον», πρόσθεσε, ο κόσμος να ανακαλύψει και πάλι την ελπίδα για να τερματιστούν οι πόλεμοι και για να μπει τέλος στη φτώχεια και την οικονομική αναταραχή, υπογράμμισε ο Πάπας Βενέδικτος.

Σε πένθιμο κλίμα εορτάστηκε το Πάσχα στη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας, όπου εκατοντάδες άτομα που έμειναν άστεγα από το φονικό σεισμό της Δευτέρας παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία. Οι επιζώντες πραγματοποίησαν τη Θεία Ακολουθία σε μια τεράστια σκηνή, την οποία παρακολούθησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Κι εμείς κάνουμε Πάσχα, μέσα στα ερείπια, παρά την τραγωδία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, Τζιουσέπε Μολινάρι, στο κέντρο της Λ' Ακουιλα. «Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας συμβολίζει και την Ανάσταση της Λ' Ακουιλα» τόνισε, ενώ μέσα στο πλήθος, που επικρατούσε η θλίψη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ειδικά για τα θύματα του σεισμού στη ΛʼΑκουιλα, ο Πάπας Βενέδικτος προσευχήθηκε να βρουν «το κουράγιο που χρειάζεται για να προχωρήσουν ώστε να χτίσουν ένα μέλλον ανοιχτό στην ελπίδα». Ο Πάπας Βενέδικτος θα πραγματοποιήσει πολυήμερη επίσημη περιοδεία στους Αγίους Τόπους στο διάστημα 8 με 15 Μαΐου και θα επισκεφτεί την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στο προσκύνημα θα μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και αγάπης, είπε στην κήρυγμά του.

Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, ο Πάπας πρωτοστάτησε στις τελετές του Κολοσσαίου, στο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Οι τελετές τίμησαν το μαρτύριο του Ιησού με τη σταύρωση και το θάνατο του για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Ο Πάπας, η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και χιλιάδες πιστοί που κρατούσαν κεριά και πυρσούς περπάτησαν ανάμεσα στα αρχαία μνημεία και ερείπια, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Εν τω μεταξύ, χθες στην Ιερουσαλήμ, ο Καθολικός Πατριάρχης, Ρέιμον Ταουίλ, εκφώνησε ομιλία που δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο, αλλά σημείωσε ότι είναι η ημέρα κατά την οποία υπάρχει μία κλιμάκωση στο χριστιανικό ημερολόγιο των πιστών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ορθόδοξοι Εβραίοι προσκύνησαν στο Τείχος των Δακρύων στη δυτική Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο των εορτασμών για το εβραϊκό Πάσχα.



Έθιμα και παραδόσεις



Πολλές είναι οι παραδόσεις που συνοδεύουν το Πάσχα και διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Στη Φινλανδία το έθιμο θέλει τα παιδιά να «ζητιανεύουν» στους δρόμους και σα να ήταν απόκριες, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα με φούμο και φοράνε κασκόλ σαν τουρμπάνια στο κεφάλι. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι άνθρωποι ανάβουν μεγάλες φωτιές το Μεγάλο Σάββατο για να διώξουν μακριά τις κακές «μάγισσες» που πετάνε πάνω από τα σπίτια κάθε Μεγάλη Παρασκευή και Κυριακή του Πάσχα.

Στην Πολωνία, το έθιμο θέλει κάθε σπίτι να φτιάχνει το παραδοσιακό ψωμί του Πάσχα, στην παρασκευή του οποίου δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει ο άντρας του σπιτιού, γιατί, αν το κάνει, τότε θα «γκριζάρει» το μουστάκι του και το ζυμάρι του ψωμιού δε θα «φουσκώσει».

Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα, οι Πολωνοί συνηθίζουν να πετάνε νερό ο ένας στον άλλο, τηρώντας την τοπική παράδοση «Σμίνγκους-Ντίνγκους».

Στην πόλη Haux της Γαλλίας παρασκευάζεται κάθε Δευτέρα του Πάσχα μια τεραστίων διαστάσεων ομελέτα από περίπου 4.500 αυγά, η οποία πρέπει να είναι αρκετή για να χορτάσουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Οι Λετονοί διατηρούν το παραδοσιακό και στην Ελλάδα σπάσιμο των βαμμένων αυγών με το κάθε τραπέζι να «ανακηρύσσει» ένα νικητή με το πιο «ανθεκτικό» αυγό.

Ένα ασυνήθιστο έθιμο έχουν οι κάτοικοι του Χάνγκερφορντ της Μ. Βρετανίας. Τη δεύτερη Τρίτη μετά το Πάσχα, είθισται ο νεοεκλεγείς χωροφύλακας της πόλης να βγαίνει στους δρόμους και φυσώντας μέσα από ένα κέρας σαν να ήταν καραμούζα, καλεί όλους τους άντρες στο Δημαρχείο.

Εκεί, «εκλέγονται» δύο άτομα, τα οποία κρατάνε ένα μεγάλο μεταλλικό στύλο στην κορυφή του οποίου ισορροπούν ένα πορτοκάλι δεμένο σε λουλούδια που κρέμονται με κορδέλες. Βγαίνουν μετά στους δρόμους της πόλης και προσφέρουν στις γυναίκες από ένα πορτοκάλι σε αντάλλαγμα για ένα τους φιλί.