Πανηγυρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης για την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση στο Τοπλού.

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Ομάδα Σητεία χαρακτηρίζει ιστορική την απόφαση και επισημαίνει:

«Η ιστορική για την προστασία του περιβάλλοντος απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ακυρώσει τα έργα μαμούθ στον Κάβο Σίδερο, μας γεμίζει με πολλή χαρά και περισσότερη ευθύνη. Χαρά γιατί δίδει ελπίδες νίκης σ’ όσους αγωνίζονται με λογισμό και μ’ όνειρο. Το όραμα να αποκτήσει η περιοχή μας το ευαίσθητο μέλλον που της αξίζει αποδείχθηκε ισχυρότερο από ακριβές προπαγάνδες, αποκοιμιστικά παραμύθια και ισχυρότατα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αυτή η νίκη έχει δικαιωματικά πάρα πολλούς γονιούς, ντόπιους και ξένους, αγρότες και πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και καλλιτέχνες, επιστημονικά επιμελητήρια και οικολογικές οργανώσεις, δημοσιογράφους τοπικών, κεντρικών, κορυφαίων διεθνών μέσων, αλλά και απλούς bloggers του διαδικτύου. Αν για κάτι καμαρώνουμε είναι ότι βοηθήσαμε να αθροιστούν όλες αυτές οι συμβολές που συχνά συνδύαζαν τον πιο ανιδιοτελή εθελοντισμό με την πιο υψηλή επαγγελματική επάρκεια. Σήμερα υπάρχει γι αυτόν τον μοναδικό τόπο μια πλούσια παρακαταθήκη ιδεών και μια εκπληκτική διαθεσιμότητα καταξιωμένων ανθρώπων απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη» αναφέρει και τονίζει:

« Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας: νικήσαμε μια μάχη αντίστασης, αποτρέψαμε έναν ακρωτηριασμό στο ακρωτήρι Σίδερο, εκκρεμεί όμως η δυσκολότερη μάχη της δημιουργικής πρότασης. Γι αυτό είμαστε σε επαφή με τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης για τη διοργάνωση σοβαρού συνεδρίου τους προσεχείς μήνες που φιλοδοξεί να καταλήξει σε εφικτές προτάσεις ώστε να γίνει η περιοχή ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο, που μέσα στη συγκυρία της βαθιάς πλανητικής κρίσης, περιβαλλοντικής και οικονομικής, μπορεί να γίνει δημοφιλής βωμός αναστοχασμού για λαθεμένες αξίες και κατευθύνσεις που υιοθετήσαμε. Σ’ αυτή τη συνάντηση επιστήμονες, πολιτικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματίες, τράπεζες θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην τοπική κοινωνία, ώστε ενημερωμένη να έχει τελικά βαρύνοντα λόγο για το μέλλον της»

Επίσης το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'

Μιλάει για ‘ιστορική απόφαση για το οικολογικό κίνημα της χώρας, δικαίωση των αγώνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της ανατολικής Κρήτης και όλου του νησιού: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών κατά της μεγάλης επένδυσης στον Κάβο Σίδερο. Η απόφαση στηρίχτηκε στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα των αιτούντων και απέρριψε τις παρεμβάσεις της εταιρείας, των Μητροπόλεων, της ΤΕΔΚ Λασιθίου και άλλων φορέων της περιοχής Σητείας. Κατά την εισηγήτρια, κα Κατερίνα Χριστοφορίδου, η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η σχεδιαζόμενη από την αγγλική εταιρεία και το μοναστήρι αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη».