Διαστάσεις… αστρονομικές παίρνει πλέον το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται πια και η αυτοδυναμία καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ανεβάσει τη διαφορά έναντι της ΝΔ στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες! Αυτό καταγράφει έρευνα της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της “Καθημερινής” και του “Σκάι”.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 41,5% έναντι 34% της ΝΔ. Από τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να επανακάμπτει στην τρίτη θέση με 8,5%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ (7%), ο ΛΑΟΣ (5%) και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3%. Με βάση τα συγκεκριμένα ποσοστά, εάν οι Οικολόγοι-Πράσινοι δεν εισέλθουν στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει το στόχο της αυτοδυναμίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα, καθώς προηγείται με 42%, έναντι 33% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ως προς το ποια θεωρείται καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27% έναντι 21% της ΝΔ, ενώ ποσοστό της τάξης του 45% απαντά «καμία από τις δύο».



Σενάρια διαχείρισης ήττας



Στο μεταξύ τα σενάρια διαχείρισης μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές, άρχισε ήδη να διαχειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, με κορυφαίο επιχείρημα την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1999 και στη συνέχεια τη νίκη στις εκλογές του 2000, καθώς και τα κριτήρια της χαλαρής ψήφου που επικρατούν σε όλες τις αναμετρήσεις πλην των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει ήδη θέσει τον πήχη όσον αφορά τις προσδοκίες του, τοποθετώντας το όριο επικινδυνότητας για πολιτικές εξελίξεις στο 3%. Αν η διαφορά ξεφύγει πάνω από το ποσοστό αυτό, τότε ο κ. Κ.Καραμανλής μελετά από τώρα κινήσεις, όπως ένας νέος και σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλά και η διεξαγωγή συνεδρίου.

Με στόχο την αλλαγή του αρνητικού κλίματος η κυβέρνηση επιλέγει και τη γνώριμη και «παλαιοκομματική» τακτική των εγκαινίων για μια σειρά έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Τα αρμόδια υπουργεία, κυρίως το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά διάφορες στοχευμένες επισκέψεις του κ. Καραμανλή, αλλά και κυβερνητικών στελεχών.

Θεωρητικά ο κ. Καραμανλής διατηρεί ακόμη τη δυνατότητα να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου, εφόσον τις προκηρύξει αμέσως μετά την 27η Απριλίου που ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη. Φαίνεται όμως πως στην πραγματικότητα έχει ήδη εγκαταλείψει τέτοιου είδους σκέψεις τουλάχιστον ως το φθινόπωρο.

Ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λ.Ζαγορίτης προτείνει ήδη τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Ιούλιο για να απορροφηθεί το κόστος των ευρωεκλογών από έναν ευρύτατο εσωκομματικό διάλογο και την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Μια τέτοια κίνηση όμως θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά και νέα συζήτηση με σενάρια διαδοχολογίας.

Πιο πιθανό θεωρείται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε έναν νέο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη πιο σαρωτικό από αυτόν του Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να δείξει στην κοινή γνώμη πως έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών και την απαίτησή τους για ευρεία ανανέωση της κυβέρνησης.