Του Κώστα Μπογδανίδη

Διορία μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχει το…ΥΠΕΧΩΔΕ για να αποσύρει την περιβαλλοντική μελέτη του αεροδρομίου Καστελίου! Εάν ο υπουργός δεν αποφασίσει σε πολιτικό επίπεδο να αποσύρει την ΜΠΕ τότε το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πει “όχι” για να επιστραφεί σύμφωνα με το νόμο και να επανακατατεθεί συμπληρωμένη και βελτιωμένη.

Χθες πάντως στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής φάνηκε και το πρώτο ρήγμα καθώς η παράταξη του κ.Γρηγοράκη υποστήριξε ότι εάν το υπουργείο δεν αποσύρει τον φάκελο τότε θα υπερψηφίσει την ΜΠΕ!

Οι παρατάξεις του Συμβουλίου συμφώνησαν χθες σε ένα πλαίσιο 10 σημείων τα οποία πρέπει και να συμπληρωθούν για να θεωρηθεί πλήρης και εμπεριστατωμένη η μελέτη. Σε εκείνο που δεν συμφώνησαν είναι η διαδικασία καθώς ο κ.Γρηγοράκης θεωρεί ότι τυχόν απόρριψη της μελέτης θα προκαλέσει νέα καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου.

«Δεν θα καταψηφίσουμε την ΜΠΕ. Θα πούμε ναι για να συμπληρωθεί θετικά με τα σημεία που συμφωνούμε ότι θέλουν συμπλήρωση’ είπε ο κ.Γρηγοράκης

«Δεν μπορούμε να δούμε θετικά αυτή την μελέτη εξαιτίας των παραλείψεων που υπάρχουν και έχουμε όλοι επισημάνει» είπε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου κ.Αλεξάκης, ενώ αυτή ήταν και η τοποθέτηση του κ.Κριτσωτάκη-ο κ.Κώστας Ξυλούρης ήταν απών.

Το τι θα κάνουν οι παρατάξεις στο σημερινό Νομαρχιακό συμβούλιο(αρχίζει στη 1 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να είναι πολλοί κάτοικοι της περιοχής Καστελίου) θα εξαρτηθεί από την απάντηση του υπουργού. Η κ.Σχοιναράκη μετά την απογοητευτική συνάντηση με τους μελετητές και τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ (ήρθαν την Παρασκευή) εμφανίστηκε αποφασισμένη να ζητήσει την απόσυρση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να μην αναγκαστεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να ψηφίσει αρνητικά. Την στιγμή μάλιστα που όλοι τοπικοί φορείς θέλουν να προχωρήσει το αεροδρόμιο Καστελίου.

«Εάν δεν αποσύρετε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να συμπληρωθεί με τις επισημάνσεις που έχουν γίνει τότε θα αναγκαστούμε να την καταψηφίσουμε’ αναφέρει στην επιστολή της η κ.Σχοιναράκη ελπίζοντας ότι ο υπουργός θα βοηθήσει να μην μπλοκάρει όλη η υπόθεση. Άλλωστε όπως είπε η ίδια και πολλά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Παρασκευής ο στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις και να δοθεί μία μικρή παράταση για τη δημόσια διαβούλευση. Παράταση όμως που δεν θα ξεπερνάει τους 1-2 μήνες…

«Μην χάσουμε το στόχο του αεροδρομίου με λεπτομέρειες που μπορούν να τακτοποιηθούν. Να προχωρήσει κανονικά η δημοπράτηση και η Πολιτεία θα αναλάβει να δώσει τις λύσεις που πρέπει» έλεγαν στελέχη της παράταξης Γρηγοράκη επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πάντως έτσι όπώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο κ.Σουφλιάς πρέπει να αποσύρει για να μην είναι αρνητική η απόφαση του ΝΣ για το οποίο είναι μονόδρομος. Εάν δεν συνεδριάσει καθόλου τότε η απόφαση θεωρείται θετική…

Τα 10 σημεία

Να τονίσουμε ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί την αλλαγή-βελτίωση 10 σημείων στην ΜΠΕ για να μπορέσει να εγκριθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο:

-Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζονται οι ουσιαστικές και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που υα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου

-Να δοθεί και η πλήρης τεχνική μελέτη

-Να συμπληρωθεί η ΜΠΕ με την συγκοινωνιακή μελέτη

-Να υποβληθεί και μελέτη κοινωνικών-οικονομικών επιπτώσεων

-Να υποβληθεί μελέτη εναέριας κυκλοφορίας

-Να υπάρξει πλήρες σχέδιο διαχείρισης ενέργειας και νερού

-Να υπάρξει σαφής καταγραφή των επιπτώσεων και σε τοπικό επίπεδο

-Να αναλυθούν ξεκάθαρα τα δεσμευτικά μέτρα της Πολιτείας (ανταποδοτικά).