«Προκαλεί απορία το ύφος αλλά και η ουσία της απάντησης της Περιφέρειας Κρήτης στο αίτημα για στήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” και στην αγωνία μας να συνεχίσει να προσφέρει με τις δράσεις του στο Τόπο μας».

Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος «Ν.Καζαντζάκη» Ρούσσος Κυπριωτάκης ανταπαντώντας στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος».

Σε ανακοίνωσή του μετά την απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης την περασμένη Παρσκευή, ο κ.Κυπριωτάκης αναφέρει τα εξής:

«Το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” όντως εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών (CRINNO) και χρηματοδοτήθηκε με τα ποσά που αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η ένταξη του, προφανώς οφείλεται στη καινοτομία, στην αρτιότητα, στην ωριμότητα και τη σοβαρότητα της πρότασης μας αλλά και στην τήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων που θέτει ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Πρέπει δε να καταστήσουμε σαφές, ότι το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” δεν δημιουργήθηκε με την παραπάνω χρηματοδότηση αλλά ενισχύθηκε για συγκεκριμένες δράσεις του.

Επίσης είναι προφανές ότι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης του Εργαστηρίου που πιστοποιούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η ευρύτατη αποδοχή και παραδοχή του έργου του αλλά και η τεράστια συμβολή του στο να θεωρηθεί επιτυχημένο το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δικαιωματικά επέβαλαν και τη συμπληρωματική σύμβαση που υπέγραψε ο κ . Γενικός Γραμματέας.

Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο να υπονοείται σαφώς, στην ανακοίνωση ενός Θεσμού όπως αυτού της Περιφέρειας Κρήτης, ότι η ένταξη μιας πρότασης σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ή η υπογραφή μιας συμπληρωματικής σύμβασης στο πλαίσιο του, δεν είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών του αλλά της διακριτικής ευχέρειας του Γενικού Γραμματέα κ. Τσόκα.

Όσον αφορά στο υποτιθέμενο αίτημα του κ. Daly, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι τα ποσά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης (35.000- 40.000 ευρώ) σχετίζονται μόνο με το κόστος διενέργειας των μουσικών σεμιναρίων. Όλο το υπόλοιπο κόστος λειτουργίας του Εργαστηρίου, που σαφώς και είναι πολύ μεγαλύτερο, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου “Ν. Καζαντζάκης”.

Ο Δήμος “Ν. Καζαντζάκης” αντιλαμβάνεται τη Περιφέρεια Κρήτης ως θεσμό με πολιτική και όχι με τυπικά γραφειοκρατική δράση και περιεχόμενο. Αυτό το νόημα έχει και το αίτημα που καταθέσαμε να στηρίξει με κάθε τρόπο έναν Πολιτιστικό, πλέον, Θεσμό που έχει Παγκόσμια εμβέλεια και Παγκρήτια αναφορά και στον οποίο μάλιστα έχει καθοριστική συμβολή στην καθιέρωση του. Και φυσικά περιμένουμε να επανέλθει, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης του Μουσικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” και αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του με σταθερή χρηματοδότηση.

Θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί ότι είναι διαφορετικής λογικής και βαρύτητας η χρηματοδότηση μιας Δομής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένες δράσεις από ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, από τη δημιουργία των όρων για τη σταθερή λειτουργικότητα και ανάπτυξή της».