Άλλη μία λοιπόν χρυσή σελίδα στο πλούσιο βιβλίο των επιτυχιών του (8 φορές Πανελληνιονίκης) έγραψε το 7ο ΕΤΑΔ στο ποδόσφαιρο.

Ένα τμήμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων που ασχολούνται με το Αθλητικό Λύκειο και όχι μόνο. Γιατί τα υπόλοιπα (εκτός στίβου) τα τελευταία χρόνια δεν πάνε καθόλου καλά. Παλιά είχαμε μια 3η θέση στο μπάσκετ και μια 4η στο βόλεϊ. Ένα τμήμα από το οποίο έχουν περάσει 100άδες παιδιά από το 1988 που πρωτολειτούργησε. Ένα αθλητικό σχολείο που αποτελεί μέχρι σήμερα τον πυρήνα του σχολικού αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Στην πορεία αυτή των 21 χρόνων και μέσα από πολλές δυσκολίες όχι μόνο έχει επιβιώσει αλλά πριν μερικά χρόνια ήταν και πρότυπο για όλα τα αθλητικά σχολεία της χώρας.

Ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο λειτουργεί θαυμάσια αν και φέτος που διαθέτει 30 παιδιά στο Λύκειο δεν προσλήφθηκε δεύτερος γυμναστής!! Οι βάσεις μπήκαν το 1995 και την επόμενη χρονιά ήρθε ο Πανελλήνιος τίτλος στο Μεσολόγγι. Οι ποδοσφαιριστές του όμως δεν κατάφεραν να κάνουν μεγάλη καριέρα. Ιδιαίτερα πριν από 4-5 χρόνια. Τίτλους έπαιρνε το ΕΤΑΔ Πανελληνίως αλλά οι παίκτες του με δυσκολία έπαιξαν σε επαγγελματικές ομάδες. Από αυτούς ξεχώρισαν οι Κουνενάκης (ΟΦΗ), Σταυρακάκης (ΟΦΗ), Φραγκουλάκης (Εργοτέλης), Πετράς (Κέρκυρα, Αʼ Εθνική), Χαραλαμπάκης (Θρασύβουλος), Τζανετής (ΟΦΗ), Καρνέζης (ΟΦΗ, ΠΑΟ), Σηφάκης (ΟΦΗ, Ολυμπιακός, Άρης), Β. Πλουσής (ΟΦΗ), Χρυσοφάκης (Εργοτέλης), Σεληνιωτάκης (Εργοτέλης), Πηγιάκης (Εργοτέλης), Μονιάκης (Εργοτέλης, ΟΦΗ) και Σταθόγλου (Εργοτέλης, ΟΦΗ, Χερσονήσος), Καρέλλης (Εργοτέλης). Μόλις 15 από τους 100άδες που έχουν διαπρέψει όλα αυτά τα χρόνια. “Έφταιγε παλαιότερα η νοοτροπία των παραγόντων. Τώρα με την είσοδο των μάνατζερ η νοοτροπία έχει αρχίσει να αλλάζει”, λένε γνώστες του σχολικού αθλητισμού. Μακάρι, διότι στα... φυντάνια που ξανά μας έκαναν υπερήφανους αξίζει η προσοχή. Με την επιτυχία τους αυτή πήραν το μπόνους του 15% για ΤΕΦΑΑ ή 10% σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ που δίνει η πολιτεία για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ένα μπόνους που μεταφέρεται για 4 χρόνια. Και αυτό, ίσως, αυξηθεί στο Παγκόσμιο της Τουρκίας (5-13 Απριλίου) εφόσον οι μαθητές πάρουν μία από τις πρώτες 6 θέσεις (1-3 έχει 35%, και 4-6 25%). Ποιος όμως είναι ο κύριος λόγος των επιτυχιών του ΕΤΑΔ; Γνώστες του Ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου τονίζουν ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη πλέον «δεξαμενή» για να αντληθούν αθλητές. Πάνω από 30.000 νέοι ποδοσφαιριστές υπάρχουν κάτι που σε άλλες περιοχές της χώρας δεν συμβαίνει αυτό. Παράδοξο; Ίσως. Λογικό; Ίσως. Ό,τι κι αν συμβαίνει το ΕΤΑΔ Ηρακλείου θα μας κάνει πάντα χαρούμενους...

Αντώνης Παπουτσάκης