Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί ως διορθωτική ή στην καλύτερη περίπτωση ως συμπληρωματική.

Συμπληρωματική καθώς όσο πλήρης κι αν εμφανίζεται με την παρουσία της στη διοργάνωση που συμμετέχει μια ομάδα, δεν γίνεται παρά να χρήζει περαιτέρω ενισχύσεως για να κατακτήσει τους στόχους της, ενώ αν το καλοκαίρι έγιναν – ή δεν έγιναν καθόλου - κινήσεις που δεν βοήθησαν ο Ιανουάριος προσφέρεται για «διορθώσεις» που στο μέτρο του εφικτού – ποτέ εντελώς – μπορούν να κάνουν τα πράγματα κάπως καλύτερα.

Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει καμία διοργάνωση πρωταθλήματος όσο λαμπερή ή φτωχή κι αν είναι, και καμία ομάδα, όσο μεγαλεπήβολες ή μικρές κι αν είναι οι επιδιώξεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση η δική μας αναγωγή έχει να κάνει με τον δέκατο όμιλο του περιφερειακού πρωταθλήματος. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, τα σημάδια υπεροχής και αντίστοιχα … αδυναμίας κάθε ομάδας είναι ευδιάκριτα με το δεύτερο μήνα του χειμώνα να δίνει τις ευκαιρίες για τις ανάλογες παρεμβάσεις. Σίγουρα πάντως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν αφού οι όποιες κινήσεις πρέπει βάσει του νόμου να αφορούν παίκτες που προέρχονται από επαγγελματικές κατηγορίες και τα οικονομικά δεδομένα είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένα. Ας δούμε όμως πως έχουν διαμορφωθεί οι ανάγκες σε καθεμιά από τις έξι ομάδες του Ηρακλείου και τι περιθώρια υπάρχουν για να πραγματοποιηθούν.

Στον «AREDI» Μοχό το καλύτερο μεταγραφικό δώρο θα ήταν η διατήρηση του έμψυχου δυναμικού του ως έχει. Διαθέτοντας το ποιοτικότερο ρόστερ στον όμιλο οι κυανοκίτρινοι θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ομάδες να πραγματοποιούν μεταγραφές τον Ιανουάριο. Η στελέχωση της ομάδας ήταν υπερπλήρης για τα δεδομένα της κατηγορίας, όμως τα γνωστά διοικητικά προβλήματα δεν της επέτρεψαν να τη δει να αξιοποιεί τις μεγάλες της δυνατότητες. Ήδη οι πρώτες αποχωρήσεις – αυτές των Ευγένιου Κίτσα και Νίκου Ζανταλή – είναι γεγονός ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς η νέα διοίκηση αδυνατεί – όπως είναι λογικό – να τηρήσει τις συμφωνίες που είχαν γίνει μερικούς μήνες πιο πριν, από την προηγούμενη. Συν τοις άλλοις αποχώρησε για τους ίδιους προφανείς λόγους ο μέχρι πρότινος τεχνικός της ομάδας Δημήτρης Βολονάκης που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ. Ο Μοχός δείχνει ανήμπορος να βαδίσει σʼ έναν δρόμο στον οποίο μπήκε, χωρίς όμως να υπάρχει το παραμικρό εχέγγυο ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί εκεί. Εννοείται ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα έχει να κάνει με τη διατήρηση όσων περισσότερων παικτών γίνεται στους κόλπους της ομάδας. Πράγμα δύσκολο καθώς οι περικοπές τόσο στον προϋπολογισμό όσο μοιραία και στην προοπτική του σωματείου δεν συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες αρκετών παικτών. Στην προκειμένη περίπτωση οι μεταγραφές είναι πολυτέλεια …ασύμβατη με την πραγματικότητα.

Στο Γιούχτα που ακολουθεί στη βαθμολογία, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς τα καλοκαιρινά πλάνα και η πορεία της ομάδας συμβαδίζουν. Οι πράσινοι εξʼ αρχής παρατάχθηκαν στην αφετηρία με πιο μετρημένες επιδιώξεις και αναλόγως έπραξαν – και θα πράξουν – μεταγραφικά. Ο προυπολογισμός είναι μετρημένος και δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά υπέρβαση, αφού στόχος ανόδου δεν τίθεται ενώ η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να καταφέρει να τερματίσει σε μια καλή θέση στην τελική κατάταξη ακόμα και με το υπάρχον υλικό. Η εκταμίευση πολλών χρημάτων στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο δύσκολη αλλά και άσκοπη από τη στιγμή που το κάτι …παραπάνω δεν προβάλλει ως ζητούμενο. Από κει και πέρα όμως το ολιγομελές ρόστερ αλλά και η έως τώρα παρουσία φανερώνουν την ανάγκη απόκτησης ενός τουλάχιστον παίκτη που θα μπορεί να βοηθήσει στο χώρο της επίθεσης. Χωρίς να διαφαίνεται άμεσα από τους αριθμούς αλλά να μαρτυρείται από τις εμφανίσεις, η ομάδα των Αρχανών στερήθηκε περισσότερων βαθμών εξʼ αιτίας της έλλειψης αποτελεσματικότητας στην τελική προσπάθεια και προς τα εκεί θα κινηθούν οι ενέργειες στο μεταγραφικό τομέα με την απόκτηση ενός επιθετικού ή μεσοεπιθετικού που θα δώσει λύσεις στο θέμα του γκολ.

Μεταγραφή αλλά στην τεχνική του ηγεσία πραγματοποίησε ο «ΤΟΥΟΤΑ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ» ΠΑΟΚ. Μετά από ενάμιση χρόνο ο Δημήτρης Βολονάκης ντύθηκε ξανά στα ασπρόμαυρα σε μία κίνηση προοπτικής όπως ανέφεραν οι παράγοντες του σωματείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκρότημα του Κρουσώνα δε θα μείνει ανενεργό στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου όμως οι κινήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις θα αφορούν περισσότερο το καλοκαίρι και το σχεδιασμό της νέας ομάδας. Το ρόστερ πάντως του ΠΑΟΚ χρειάζεται φρεσκάρισμα καθώς το έως τώρα κουπί τράβηξε κυρίως ένας συγκεκριμένος αριθμός ποδοσφαιριστών. Ο ΠΑΟΚ έβλεπε με καλό μάτι την επιστροφή των Ρηγάκη και Πλουσσή, όμως ο πρώτος πήρε μεταγραφή για τον Αστέρα Ρεθύμνου, ενώ ο δεύτερος παραμένει στη Χερσόνησο.

Άμεση προβάλλει η ανάγκη απόκτησης επιθετικού στον Ηρόδοτο. Η νεανική ομάδα των κυανόλευκων έχει αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον στην καινούρια προσπάθεια που κάνει τόσο από πλευράς εμφανίσεων όσο και από πλευράς δουλειάς. Αρκετές φορές όμως το τελικό αποτέλεσμα μετέφερε λιγότερα από την προσπάθεια που έγινε στον αγωνιστικό χώρο, και αιτία γιʼ αυτό ήταν η δυσχέρεια στον εκτελεστικό τομέα. Ο Ηρόδοτος έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του ομίλου, η επίθεση του όμως τον ... αδικεί. Το βήμα προς τα εμπρός μπορεί κατά πολύ να απλοποιηθεί με την ύπαρξη ενός παίκτη που θα κάνει ευκολότερα τα πράγματα στο ζήτημα του γκολ κι εκεί στρέφονται αποκλειστικά οι ενέργειες της τεχνικής ηγεσίας γιʼ αυτή τη μεταγραφική περίοδο καθώς στη μεθεπόμενη που θα ακολουθήσει, το ιστορικό σωματείο θα ενισχυθεί ..γενικότερα. Το βαρύ σαν ιστορία όνομα του Ηροδότου είναι από μόνο του ικανό να ανοίξει πολλές πόρτες και να συγκινήσει αποτελώντας μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Ο Κώστας Μιχελακάκης είναι ο υπʼ αριθμόν ένα μεταγραφικός στόχος της ομάδας με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο καθώς ο παίκτης θέλει να συνεχίσει στον Ηρόδοτο. Ο Μιχελακάκης μπορεί να μην είναι σέντερ φορ σίγουρα όμως με τις μεσοεπιθετικές του ικανότητες μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και να δώσει λύσεις στην δυστοκία που υφίσταται.

Ενίσχυση σε όλες τις θέσεις προβλέπει το μεταγραφικό πλάνο στον Αλμυρό. Ο Πέτρος Μαρινάκης επιθυμεί την απόκτηση τριών παικτών σε όλες τις γραμμές προκειμένου η ομάδα του να καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία. Με τη διαφορά ότι το σκεπτικό αφορά νεαρούς ποδοσφαιριστές, κάτω του ορίου των είκοσι ετών. Ο νεαρός τεχνικός θέλει περισσότερο να αλλάξει την νοοτροπία και το μέταλλο της ομάδας παρά τις ικανότητες της, αφυπνίζοντας παράλληλα και το ήδη υπάρχον ρόστερ, σε μια γενικότερη προσπάθεια …αφύπνισης για τη συνέχεια.

Οι Ασίτες τέλος που θα εξακολουθούν να παλεύουν για την παραμονή τους μέχρι να το επιτρέπουν τα μαθηματικά βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση δύο παικτών που θα δυναμώσουν τα μετόπισθεν της ομάδας, αγωνιζόμενοι στις θέσεις του στόπερ και του δεξιού οπισθοφύλακα. Κατά τα φαινόμενα τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οριστικές – θετικές ; - εξελίξεις .