Δραματική τροπή πήρε χθες ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μετά την βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ από τις ισραηλινές δυνάμεις την ώρα που εντείνεται η κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο αν και η ελπίδα για την κατάπαυση του πυρός παραμένει μικρή.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 30 άτομα και τραυματίστηκαν 55 όταν βολές από άρματα μάχης έπεσαν στην αυλή του σχολείου της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ, Unrwa, στη Τζαμπαλίγια.

Οι άμαχοι είχαν καταφύγει στο σχολείο μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα πάντως με παλαιστινιακές πηγές, περίπου 40 άτομα, σκοτώθηκαν στο σχολείο. Ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δυο οβίδες αρμάτων μάχης εξερράγησαν έξω από το σχολείο.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απάντησε σε πυρά μαχητών της Χαμάς που έρχονταν από τη περιοχή του σχολείου. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι το σχολείο έφερε τη σημαία του οργανισμού και η τοποθεσία του ήταν γνωστή στις ισραηλινές δυνάμεις.

Σε ένα άλλο περιστατικό στην συνοικία Ζεϊτούν, δώδεκα μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά ηλικίας από ενός ως δώδεκα ετών, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στη Γάζα, στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού. Στόχος της επίθεσης ήταν στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος είχε διαφύγει πριν την έναρξη των βομβαρδισμών.

Αλλα επτά μέλη των οργανώσεων του ΟΗΕ και τρεις ασθενείς τραυματίστηκαν σε κέντρο υγείας του ΟΗΕ στο Μπουρέιτζ όταν βλήματα έπληξαν απροειδοποίητα κατοικία δίπλα του.

Αμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και άρση του αποκλεισμού πρότεινε αργά χθε ςτο βράδυ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μετά από συνομιλίες που είχε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την κατάπαυση θα ακολουθήσουν προετοιμασίες για διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών.



Σκληρές μάχες

στη κομμένη

στα δύο Λωρίδα



Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι μάχες σε μεγαλύτερο βάθος στη Λωρίδα της Γάζας, στη περιοχή του Χαν Γιουνίς.

Ισραηλινά άρματα μάχης με υποστήριξη από ελικόπτερα εισέβαλαν χθες στη Χαν Γιουνίς όπου και σημειώθηκαν μάχες με αντάρτες της Χαμάς ενώ σφοδρές μάχες σημειώνονται στα περίχωρα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε τούνελ ήρθαν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας. Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποίησε ότι «σε κάθε δρόμο, σε κάθε στενό και σε κάθε σπίτι» χιλιάδες μαχητές περιμένουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Από τις 27 Δεκεμβρίου οι νεκροί Παλαιστίνοι ξεπερνούν τους 635 και οι τραυματίες είναι σχεδόν 3.000. Στους νεκρούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι μαχητές της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους –σε περίπου 130 τους υπολογίζει το Ισραήλ– ούτε και οι δεκάδες σοροί που είναι στους δρόμους και δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμη.

Συνολικά, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους είναι έξι –τρεις σκοτώθηκαν χθες από φιλικά πυρά– και οκτώ σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες.