Της Κατερίνας Μυλωνά

Με την ευχή να επικρατήσει ειρήνη σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, γιορτάστηκαν χθες τα Θεοφάνεια στο Ηράκλειο.

Η βροχή, που για αρκετή ώρα έπεφτε καταρρακτώδης, απέτρεψε πολλούς Ηρακλειώτες να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή του Αγιασμού στο ενετικό λιμάνι, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέμειναν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και περίμεναν στη μαρίνα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εορτασμός.

Νωρίτερα το πρωί είχε τελεστεί Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ στη συνέχεια κλήρος και πιστοί κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι. Στην πομπή προπορευόταν η Φιλαρμονική του Δήμου και ακολουθούσαν οι ιερείς με τα εκκλησιαστικά λάβαρα και οι επίσημοι συνοδεία αγήματος στρατού και προσκόπων. Στο λιμάνι βρισκόταν ήδη πλήθος κόσμου, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην εξέδρα που υπάρχει απέναντι από τον Κούλε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ειρηναίου, παρουσία κι άλλων ιερέων της Εκκλησίας του νησιού αλλά και εκπροσώπων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ενώ στη θάλασσα υπήρχαν καΐκια που παρακολουθούσαν τους κολυμβητές.

Ο τυχερός, από τους 40 περίπου κολυμβητές που αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά, ήταν ο Γιώργος Παρασύρης, «έχω πέσει δέκα φορές για τον Σταυρό, Τον έχω πιάσει γύρω στις έξι. Εύχομαι ειρήνη στην εξουσία και οι αντιεξουσιαστές να απολαμβάνουν τη Δημοκρατία αντί να την πολεμάνε», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και είπε με νόημα «η καταιγίδα είναι ευπρόσδεκτη και πολύ διδακτική, εύχομαι να αντέχουμε σε όλες τις καταιγίδες της ζωής».

«Εύχομαι η μέρα των Θεοφανείων να γίνει ορόσημο στην πορεία των κρατούντων προκειμένου τέτοιες εικόνες που βλέπουμε στην Παλαιστίνη, στη Γάζα, να σταματήσουν και να μη συμβούν σε καμιά γωνιά του πλανήτη μας. Εύχομαι υγεία, ευτυχία σε όλους με ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα», ανέφερε η νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης ευχήθηκε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει ορισμένους, «να μην κάνουν μόνο διαπιστώσεις και παρακολουθούν τα γεγονότα αλλά να παρεμβαίνουν- ως έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα- ούτως ώστε να σταματήσει το αίμα που χύνεται κοντά στην περιοχή μας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε, ειρήνη σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και χρόνια πολλά», τόνισε.