«Αποζημίωσε» τη γη και τους αγρότες ο καιρός το Δεκέμβριο! Οι βροχές που έγιναν τον περασμένο μήνα, δεν είχαν γίνει το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Οι βροχές ως γνωστό συνεχίζονται και τον Ιανουάριο, γεγονός που δίνει ελπίδες για τη μερική τουλάχιστον αναπλήρωση των υδροφορέων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνο του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Πέτρο Σταματάκη, το ύψος των βροχοπτώσεων το Δεκέμβριο του 2008 είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Μεγάλο μέρος των βροχοπτώσεων μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι αγρότες, έγινε σε ρυθμούς που «προλάβαινε» η γη, δεν ήταν δηλαδή καταρρακτώδεις, με αποτέλεσμα να αναπληρωθεί σε ένα βαθμό η στάθμη των υδροφόρων οριζόντων.

Οι περισσότερες βροχές στην Κρήτη βάσει των στοιχείων του Κέντρου, έγιναν το Δεκέμβριο στη Βόνη με 202 χιλιοστά ύψος. Ακολουθούν οι Αρχάνες (198 χιλιοστά) και βέβαια η Αγία Βαρβάρα (156 χιλιοστά).

Το πεντάμηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος του 2008 οι περισσότερες βροχές έγιναν στην Αγία Βαρβάρα (326) και ακολουθούν η Βόνη (306) και η Ιεράπετρα (290).

Ολόκληρο το 2008 οι περισσότερες βροχές έγιναν στην Αγία Βαρβάρα (648) και ακολουθούν ο Άγιος Μύρωνας (520) και η Σητεία (519). Οι λιγότερες βροχοπτώσεις μέσα στο 2008 έγιναν στην πόλη του Ηρακλείου με μόλις 334 χιλιοστά.