Τα πρώτα από τα χιλιάδες ψηφιοποιημένα έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ και παρέμεναν επί δεκαετίες στο υπόγειο του σπιτιού του συγγραφέα, έξω από την Αβάνα, δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα από τις κουβανικές Aρχές.

Τα περισσότερα από τα έγγραφα αυτά δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν και θα δώσουν μια νέα εικόνα για τα 21 χρόνια που έζησε ο Χέμινγουεϊ στη βίλα Φίνκα Βίχια του Σαν Φρανσίσκο δε Πάουλα, όπου έγραψε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Άντα Ρόσα Αλφόνσο Ροσάλες.

Στο υλικό περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000 έγγραφα, από χειρόγραφα ορισμένων έργων του μέχρι επιστολές και αποδείξεις από καταστήματα, 3.500 φωτογραφίες και 9.000 βιβλία. Από αυτά θεωρείται βέβαιο ότι ο Χέμινγουεϊ είχε διαβάσει τα 2.000, επειδή άφηνε σημειώσεις στα περιθώρια. Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχουν κωδικοποιημένες εκθέσεις για τις έρευνες του Χέμινγουεϊ για τον εντοπισμό γερμανικών υποβρυχίων στα ανοιχτά της Κούβας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και επιστολές σχετικές με τον έρωτά του για την Ιταλίδα κόμισσα Αντριάνα Ίβανσιτς, που πιστεύεται ότι ήταν το μοντέλο της ηρωίδας του μυθιστορήματος "Μέσα από το ποτάμι και στα δέντρα" (1950). Μέχρι στιγμής, έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου τα μισά από 2.000 έγγραφα και είναι διαθέσιμα στους μελετητές που θα ζητήσουν, με επίσημη αίτηση, να τα δουν. Προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να τα μελετήσουν θα πρέπει να επισκεφθούν τη Φίνκα Βίχια, όμως αργότερα θα είναι διαθέσιμα και στη Συλλογή Χέμινγουεϊ τη προεδρικής βιβλιοθήκης Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη. Το αρχείο δεν είναι διαθέσιμο μέσω του ίντερνετ.