Την υπέρβαση καλείται να κάνει ο ΟΦΗ στον βʼ γύρο του πρωταθλήματος για να σώσει την παρτίδα και να παραμείνει στην Superleague. Υπέρβαση στην βαθμολογική συγκομιδή στα εντός έδρας παιχνίδια όπου την φετινή περίοδο αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, ο ΟΦΗ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευάλωτος.

Για πρώτη φορά η κρητική ομάδα ολοκλήρωσε τον αʼ γύρο χωρίς να έχει γευτεί τη χαρά της νίκης στην έδρα της και το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να την κρατάει καθηλωμένη από την αρχή σχεδόν του πρωταθλήματος, στη ζώνη του υποβιβασμού.

Αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα και των τριών ομάδων που βρίσκονται μέσα σʼ αυτήν, αφού καμιά δεν έχει κερδίσει στην έδρα της. Το θετικό για τον ΟΦΗ είναι ότι στο βʼ γύρο έχει οκτώ παιχνίδια στην έδρα του με ομάδες που τουλάχιστον είναι στα μέτρα του και το αρνητικό είναι πως με την μέχρι τώρα παρουσία του δεν πείθει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το αβαντάζ. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία, θα παρατηρήσει ότι την τελευταία οκταετία που ο ΟΦΗ τις περισσότερες χρονιές βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αξιοποιεί ελάχιστα την έδρα του. Τις πιο πολλές νίκες στο Ηράκλειο (9) τις σημείωσε την περίοδο 2002-2003 τερματίζοντας τότε στην 8η θέση με 44 βαθμούς. Τις λιγότερες (μόλις 3) πέτυχε την περίοδο 2000-2001 όταν και καταλαμβάνοντας την 12η θέση με 33 βαθμούς οδηγήθηκε στα μπαράζ με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τρεις φορές πέτυχε από 6 νίκες, μια φορά 7, μια 8 (την πρώτη χρονιά του Μάουρερ και μια 4.Θέλει 7-8

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο ΟΦΗ για να εξασφαλίσει την παραμονή του θα πρέπει να αξιοποιήσει στο απόλυτο την έδρα του, ή έστω, να πετύχει τουλάχιστον επτά νίκες, για να έχει ελπίδες. Με δεδομένο ότι η παραμονή κρίνεται κάθε χρόνο σχεδόν από 30 - 3 βαθμούς ο ΟΦΗ πρέπει να κερδίσει, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα επτά από τα οκτώ ματς στο Παγκρήτιο για να διεκδικήσει την σωτηρία του. Με οκτώ νίκες πιθανότατα δεν θα έχει πρόβλημα, αφού θα του δώσουν 24 βαθμούς και με τους 11 που έχει από τον αʼ γύρο θα φτάσει τους 35 και θα σωθεί. Αν πάρει τα επτά ματς θα συγκεντρώσει 21 βαθμούς, συν τους 11 θα φτάσει τους 32 και λογικά θα είναι μέσα στο “παιχνίδι” μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Αν σημειώσει λιγότερες από επτά νίκες στο Παγκρήτιο, τότε θα πρέπει να αναπληρώσει τις απώλειες με εκτός έδρας “διπλά” και βάσει προγράμματος αυτό είναι δύσκολο να γίνει, με εξαίρεση το ματς με τον Θρασύβουλο στη Φυλή.Νίκες και διαφορά

Ο ΟΦΗ, καλώς ή κακώς, πρέπει εκτός από τις νίκες να πετύχει και την διαφορά από τις ομάδες με τις οποίες θα διεκδικήσει την παραμονή. Στόχος του είναι όχι μόνο να τις κερδίσει, αλλά και να αποκτήσει πλεονέκτημα εις βάρος τους σε περίπτωση ισοβαθμίας. Τα ματς αυτά είναι με Λεβαδειακό, Πανσερραϊκό, Ηρακλή, Αστέρα Τρίπολης, Πανθρακικό και Θρασύβουλο. Η διαφορά τερμάτων πάντα παίζει ρόλο και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, όπως συνέβη στην περιπτωση του ΟΦΗ με τον Λεβαδειακό πριν από 3 χρόνια που η κρητική ομάδα σώθηκε στην ισοβαθμία με το γκολ του Νουαφόρ στις καθυστερήσεις (0-1 στη Λιβαδειά και 2-0 στο Παγκρήτιο) ή του Εργοτέλη με τον Ατρόμητο την περυσινή περίοδο. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια λοιπόν στον βʼ γύρο, καθώς ο ΟΦΗ βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με Λεβαδειακό, Πανθρακικό και Θρασύβουλο, ενώ έχει το πάνω χέρι έναντι των Πανσερραϊκού, Ηρακλή και Αστέρα Τρ. Όταν γράφαμε στον πρόλογο ότι ο ΟΦΗ καλείται να κάνει την υπέρβαση, το εννοούσαμε. Διότι για να βρίσκεται και του χρόνου στα μεγάλα σαλόνια πρέπει να επαναλάβει την πορεία που είχε στον βʼ γύρο στην έδρα του την περίοδο 2002-2003 όταν συγκέντρωσε 18 βαθμούς. Αν δεν τα καταφέρει και η συγκομιδή του περιοριστεί στους βαθμούς που συγκέντρωσε τα υπόλοιπα χρόνια (από 6 έως 15) τότε το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Εκτός κι αν συνεχίσει να παίρνει βαθμούς από τα εκτός έδρας παιχνίδια, πράγμα όμως που δεν είναι καθόλου εύκολo.