Της Σοφίας Τσεντελιέρου

“Υπάρχει μία μυστήρια σύνδεση με το παρελθόν, τους προγόνους μας σε κάθε γωνιά της Κρήτης,την στιγμή που τα πόδια μας χορεύουν τα βήματα, τα οποία έχει χορέψει χιλιάδες χρόνια πρίν,αυτός ο λαός.ʼʼ O Γιάννης Μεγαλακάκης πρωτεργάτης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο στην ίδρυση του ομώνυμου Κρητικού Παραδοσιακού Ομίλου, μιλά με πάθος για τους κρητικούς χορούς αφού όπως λέει η αγάπη, είναι ο κινητήριος μοχλός της ανανέωσης και της φρέσκιας ματιάς και άποψης, που μπορείς να δώσεις στην τέχνη του κρητικού χορού,χωρίς να αλοιώσεις την ρίζα του.Ο ίδιος μιλώντας στην ʽʼΠʼʼ τονίζει ότι: “η ανανέωση του κρητικού χορού επιτυγχάνεται καταρχήν από την φιλοσοφία, την γνώση και τους στόχους των ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο” ενώ το “φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης.ʼʼ Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Μεγαλακάκη θα παρουσιάσει την τέχνη του κρητικού χορού στη μουσική σκηνή ΑΥΛΑΙΑ στις 28 Δεκεμβρίου και 11 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη κρητική μουσική και χορό αλλά και εικόνες, τοπία, ανθρώπους,χορευτές, από την Κρήτη με τίτλο “Κρητικός χορός: η φωνή του σώματος”. Πρόκειται για ένα εγχείρημα παρουσιάζεται πρώτη φορά σε επίπεδου παραδοσιακού χορού, καθώς αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ, και αναζητά μέσα από τα προσωπικά βιώματα των δημιουργών της και όλων όσων συμμετέχουν, με χιούμορ, σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα, στοιχεία της παράδοσης μας συγκινούν.

Ερώτηση: Μιλήστε μας για τη νέα σελίδα παρουσιάσεων των κρητικών χορών την οποία ανοίγει ο Όμιλος Μεγαλακάκη.

Απάντηση: Η χορευτική μας ομάδα δημιουργήθηκε με κυρίαρχο στόχο,την ανάδειξη της τέχνης του κρητικού χορού και παράλληλα την καταγραφή και την έρευνα σε ολόκληρο το φάσμα της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Μελετούμε τους χορούς της Κρήτης και συνηδητοποιούμε ότι κουβαλούν τεράστια ιστορία και χορευτική δύναμη.Θέλουμε μέσα από παραστάσεις να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στο σύγχρονο σήμερα,τις ανθρώπινες αξίες που μας χαρίζουν απλόχερα οι πανάρχαιοι κρητικοί χοροί.Ανθρώπινες αξίες όπως:αγάπη για τον τόπο σου,μετριοφροσύνη,αλληλεγγύη,αξιοπρέπεια,μερακλοσύνη και ψυχική αρμονία.

Χωρίς καμία διάθεση νοσταλγικής, στείρας επιστροφής σʼ ένα παρελθόν που δεν υπάρχει, πιστεύουμε ότι μπορούμε, με αφορμή την παράσταση “Κρητικός χορός:η φωνή του σώματος”, να μιλήσουμε για την πιο άμεση, γνήσια και αποκαλυπτική σχέση με την τέχνη, για την συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό.Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι η αφετηρία μιας καινούργιας πορείας της ομάδας μας στην οποία θα συγκεντρωθούμε και θα αναπτύξουμε στο άμεσο καλλιτεχνικό μας μέλλον.

Ερ.: Πόσο συμβάλλει η ψυχοσύνθεση του χορευτή στην απόδοση ενός χορού;

Απ.: Η ψυχοσύνθεση του χορευτή καθορίζει την έκφραση και την ερμηνεία της κάθε χορευτικής κίνησης.Ο εσωτερικός κόσμος του χορευτή είναι αυτό που μαγεύει τον θεατή.Την στιγμή που χορεύει κάποιος ο οποίος δίνεται ψυχή και σώμα,ο θεατής απολαμβάνει την αληθινή αξία της τέχνης.Παίζει σημαντικότατο ρόλο στην έκφραση του χορευτή,αν αυτός ο άνθρωπος έχει βιώματα,αν γνωρίζει την μουσική και τους στίχους που ακούει όταν χορεύει.Αν συμβαίνουν όλα αυτά ο χορός του,σε καθηλώνει.

Επίσης η προσωπικότητα του κάθε χορευτή,εκδηλώνεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την στιγμή που χορεύει.Αναλόγως πως είμαστε ως άνθρωποι,έτσι χορεύουμε.

Ερ.: Αντιμετωπίζετε το χορό σαν ένα ζωντανό στοιχείο που εξελίσσεται και έχει κάθε φορά να πει κάτι διαφορετικό;

Απ.: Φυσικά αντιμετωπίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο,το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

Τα βασικά βήματα των κρητικών χορών δεν αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Αλλάζουν όμως οι αυτοσχεδιαμοί, η φαντασία του κάθε χορευτή. Αυτό έχει να κάνει και με την αλλαγή γενικότερα του τρόπου ζωής του ανθρώπου. Σήμερα δεν μπορώ να χορέψω με το ύφος που χορεύανε το 1920, γιατί έχω γαλουχηθεί με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μπορώ να ερευνήσω όμως τους παλιούς χορευτές,να συγκινηθώ και να εμπνευστώ και να δημιουργήσω το δικό μου χορευτικό ύφος.Μου έχει συμβεί πολλές φορές, μετά από μια καταγραφή ή συνέντευξη με έναν παλιό μερακλή, μετά όταν τύχει και χορέψω να δημιουργήσω μια φιγούρα αυθόρμητα, επηρεασμένος απο τα λεγόμενά του και την γενικότερη εμπειρία που έζησα κοντά του.

Υπάρχει μία μυστήρια σύνδεση με το παρελθόν,τους προγόνους μας σε κάθε γωνιά της Κρήτης,την στιγμή που τα πόδια μας χορεύουν τα βήματα,τα οποία έχει χορέψει χιλιάδες χρόνια πρίν,αυτός ο λαός.