Η φετινή χρονιά, είναι σε όλους γνωστό, ότι θα είναι πολύ δύσκολη για τους αγρότες της Κρήτης και ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς.

Από τη μια, η αφορία (πολλοί παραγωγοί δε βγάζουν το λάδι που χρειάζονται για το σπίτι τους, ιδιαίτερα στις νότιες παρυφές των δήμων Αρκαλοχωρίου και Αστερουσίων) και από την άλλη η χαμηλή τιμή του προϊόντος.

Είναι λένε η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δέκα ετών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μη μαζέψουν τις ελιές γιατί δε βγάζουν τα έξοδα ελαιοσυλλογής.

Δεν γνωρίζω ποιός ευθύνεται για την κατάντια αυτή ενός από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα. Δεν είμαι άλλωστε αρμόδιος να καταλογίσω ευθύνες. Ας το κάνουν άλλοι πιο αρμόδιοι.

Εγώ απλά θέλω να καταθέσω μια σκέψη, μια πρόταση αν θέλετε, προς τον κύριο πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Επιδοτήσετε το λάδι με ένα ευρώ το κιλό, ώστε η τιμή του, να διαμορφωθεί στα 3 ή 3,10 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, που θεωρώ ότι είναι μια λογική τιμή για τη σημερινή πραγματικότητα.

Δε νομίζω να υπάρξουν αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση από μια τέτοια απόφαση.

Κάμετε κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που κάνατε, και σωστά, με τους καταστηματάρχες των οποίων τα καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τα τελευταία γεγονότα.

Ζημιά έχουν υποστεί και οι ελαιοπαραγωγοί από την παρατεταμένη ανομβρία (οκτώ μήνες αναβροχιά) και από τις διάφορες μη θεραπεύσιμες αρρώστιες, όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι γεωπόνοι.

Το μέτρο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανακουφίσει χιλιάδες παραγωγούς από τη μια και από την άλλη να διατίθεται στην αγορά σε μια μη απαγορευτική τιμή για τον καταναλωτή.

Είναι άλλωστε επιβεβλημένο, στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, να στηριχθούν τα παραγωγικά επαγγέλματα και ιδιαίτερα αυτά της πρωτογενούς παραγωγής, που αλίμονο αν εξαφανιστούν. Η συνέπεια σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι καταστροφική, γιατί θα δώσει την ευκαιρία να ανθίσουν τα παρασιτικά επαγγέλματα και η παραοικονομία. Ο,τι χειρότερο δηλαδή για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Γιάννης Δημ. Αγγελάκης