Σε τιμή παραγωγού από 5 έως 5,20 ευρώ το κιλό, πούλησαν τελικά τα αρνάκια γάλακτος οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου. Τα σφαγεία δούλευαν μέρα νύκτα επί 10 ημέρες μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων για να καλύψουν τις ανάγκες.

Και οι όλοι κι όλοι έντεκα κτηνίατροι του νομού Ηρακλείου «έτρεχαν» από το ένα σφαγείο στο άλλο και εργάζονταν μέχρι τα ξημερώματα για τους απαραίτητους κρεοσκοπικούς ελέγχους.

Οι τιμές στις οποίες πούλησαν τελικά το αρνάκι γάλακτος οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ήταν από 5 έως 5,20 ευρώ, ενώ λίγοι ήταν οι παραγωγοί που κατάφεραν να πουλήσουν στα 5,5 ευρώ, βάσει της συμφωνίας κυρίων η οποία ως γνωστό είχε γίνει μεταξύ του κτηνοτροφικού συλλόγου και μερίδας χονδρεμπόρων κρέατος κατά τη διάρκεια των κτηνοτροφικών κινητοποιήσεων. Η αγορά του νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, εφοδιάστηκε με ντόπιο, ποιοτικό και ελεγμένο κρέας. Ελάχιστες είναι οι ποσότητες εισαγόμενων αρνιών φέτος, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό διότι η παραγωγή τρίτων χωρών όπως της Ρουμανίας έχει μειωθεί, επειδή το κόστος των ζωοτροφών είχε στο παρελθόν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως λένε τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι κτηνίατροι, οι «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αρνιών έχουν περιοριστεί, λόγω και της ανησυχίας των εμπόρων μπροστά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το περίφημο ισοζύγιο κρέατος.

Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων η κίνηση στα κρεοπωλεία ήταν αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Την παραμονή των Χριστουγέννων η κίνηση είχε αυξηθεί αρκετά και όλοι ήλπιζαν να καλυφθεί κάπως η διαφορά.

Οι τιμές λιανικής στο αρνάκι γάλακτος είναι 9 με 10 ευρώ, 0,5 ευρώ παραπάνω στο κατσικάκι και το γουρουνόπουλο πωλείται 8 με 9 ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.