Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δεκαεννέα μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης του Στ.Ορφανού στη ΔΕΠΤΑΗ, που με Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε δύο φορές να ελέγξει τα έγγραφα των τελευταίων λογαριασμών της δημοτικής επιχείρησης για το Πολιτιστικό, η δημοτική επιχείρηση εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί τα στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ, ότι όλα τα στοιχεία αυτά, θα δημοσιοποιηθούν άμεσα, στην πράξη, κρατούνται επτασφράγιστα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες, σε σχέση με τους λόγους που δεν δημοσιοποιούνται οι τελευταίοι λογαριασμοί πληρωμής του πολιτιστικού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει Εισαγγελική παρέμβαση. Οι χειρισμοί αυτοί, που δεν συνοδεύονται από κάποια επίσημη εξήγηση, που να τεκμηριώνει την άρνηση της ΔΕΠΤΑΗ να διαθέσει τα περίφημα έγγραφα, όπως είναι φυσικό, εντείνουν τα σενάρια τους ψιθύρους, αλλά και τα σκωπτικά πολιτικά σχόλια, σε σχέση με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, που εμφανίζεται να κρατά κλειστή την πόρτα της ενημέρωσης των παρατάξεων και των πολιτών, σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής διαχείρισης του πολιτιστικού κέντρου. Ο ίδιος ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών» Στ. Ορφανός, σχολιάζει με νόημα ότι οι χειρισμοί της δημοτικής Αρχής, δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, αφενός την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας της, και αφετέρου, ότι η παράταξη έχει απόλυτο δίκιο να ανησυχεί για τη χρηστή διοίκηση και τη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου.

Ο κ.Ορφανός, υπογραμμίζει με νόημα ότι οι λογαριασμοί αυτοί έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του για δύο λόγους. Αφενός γιατί υπογράφονται και συντάσσονται από το νέο διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, τον οποίο «καρφώνει» ευθέως το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, με την εξουσία που διαχειρίζεται. Αφετέρου γιατί είναι περίεργο όπως εξηγεί ο κ.Ορφανός το πως είναι δυνατόν από τότε που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος του πολιτιστικού κέντρου, δηλαδή από τον Απρίλη του 2006 να έχουν απορροφηθεί στο έργο 7,5 εκ ευρώ, και την ίδια στιγμή από 1η Οκτώβρη που «εξοστρακίστηκε» ο κ.Λατρώνης μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, να έχουν απορροφηθεί στο έργο 3 εκ ευρώ(!) σύμφωνα με τα εντάλματα που έχει υπογράψει ο νέος διευθυντής...

Τους προβληματισμούς αυτούς, εντείνει και η στάση της ΔΕΠΤΑΗ, να μην παραχωρεί τα έγγραφα που διαθέτει στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, που όπως τονίζει με νόημα «οι χειρισμοί αυτοί, δεν συνάδουν με τις γνωστές δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής ότι όλα γίνονται υπό το φως της μέρες και δεν αποκρύπτεται τίποτα».