Του Θάνου Περβολαράκη

Άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για πέντε κρατούμενους

Οι πρώτες αποφυλακίσεις με τα νέα μέτρα του υπουργείου


Πέντε κρατούμενοι της φυλακής Αλικαρνασσού αποφυλακίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας.

Οι τρεις εξ αυτών ήταν αλλοδαποί και οι δύο Έλληνες και οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί ξεκινούσαν από 4 χρόνια φυλάκιση και υπερέβαιναν σε κάποιες περιπτώσεις τα εφτά έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφυλάκιση και των υπολοίπων κρατουμένων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και η εκτίμηση υπαλλήλων του σωφρονιστικού καταστήματος είναι πως μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι αποφυλακίσεις θα φτάσουν τις 15 με 20.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα «απολυτήρια» έδωσε ο πρώην διευθυντής της φυλακής Γ. Βαρότσης, ο οποίος εξέπνευσε ξημέρωμα Χριστουγέννων.

Από την εφαρμογή του νέου νόμου εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα αποφυλακιστούν σε όλη τη χώρα 3.720 κρατούμενοι, ενώ θα ακολουθήσει ένας επίσης μεγάλος αριθμός αποφυλακίσεων σε δεύτερη φάση.

Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου στην παρούσα φάση ευνοούν περισσότερο δικαστικές και αγροτικές φυλακές. Για παράδειγμα οι αγροτικές φυλακές της Αγιάς, στα Χανιά, είναι από τα σωφρονιστικά καταστήματα που θα …ανακουφιστούν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η μείωση αλλά και η δυνατότητα εξαγοράς των ποινών, με εξαίρεση τους εμπόρους ναρκωτικών και τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

Διαφορετικό επίσης είναι το καθεστώς αποφυλάκισης για όσους κρατούμενους εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη.

Εκτός αυτού, προβλέπεται η αποφυλάκιση 1.107 κρατουμένων και κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών, των οποίων η ποινή είναι εξαγοράσιμη.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, 511 υπόδικοι κρατούμενοι θα έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες προφυλάκισης και με τα νέα μέτρα, πολλοί εξ αυτών ενδέχεται να αποφυλακιστούν, ενώ με το νέο καθεστώς, μέχρι τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περίπου 5.500 κρατούμενοι.

Δρομολογείται επίσης το ταχύρρυθμο πρόγραμμα ανέγερσης νέων φυλακών, που θα επιτρέψει να ασκηθούν νέες πολιτικές σε θέματα συμμόρφωσης, εκπαίδευσης, θεραπευτικής αγωγής, αποτοξίνωσης και κοινωνικής ένταξης.

Ακόμα όσοι νοσούν από AIDS, πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και φυματίωση θα δικαιούνται, υπό όρους, πρόωρη απόλυση.Πέθανε ξαφνικά ο διευθυντής Γ. Βαρότσης

Το τελευταίο αντίο είπαν χθες συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον 56χρονο διευθυντή της φυλακής Αλικαρνασσού Γιώργο Βαρότση, ο οποίος πέθανε ξημέρωμα Χριστουγέννων στο σπίτι του στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Ο Γ. Βαρότσης νωρίτερα είχε αισθανθεί αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και ζήτησε από τη γυναίκα του να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Φτάνοντας εκεί όμως δεν έμεινε για να εξεταστεί από τους γιατρούς και επέστρεψε σπίτι του όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.