Μόνο στο δήμο της Αθήνας θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα αύριο, μετά από απόφαση του νομάρχη κ. Γ. Σγουρού.

Ο κ. Σγουρός, δικαιολόγησε την απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, υποστηρίζοντας πως αυτή ελήφθη κάτω από έκτακτες συνθήκες και δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες περί αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.

Στην ανακοίνωση του ο νομάρχης, υπογραμμίζει παράλληλα ότι η απόφαση προέκυψε έπειτα από τις έντονες εκκλήσεις των καταστηματαρχών του κέντρου που υπέστησαν τις σοβαρότατες ζημιές, αλλά και εργαζομένων στα μαγαζιά που ζήτησαν την αποσύνδεση του δικού τους αιτήματος από τα αιτήματα των άλλων εμπορικών συλλόγων για τους οποίους δεν συνέτρεχαν οι “έκτακτες κοινωνικές ανάγκες”.

Ταυτόχρονα ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι έλαβε την απόφαση να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στο δήμο της Αθήνας, καθώς γιʼ αυτόν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους.

Ο κ. Σγουρός ανέφερε επιπρόσθετα ότι η Νομαρχία Αθηνών είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ του αιτήματος του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Βλάχου για τη λειτουργία των καταστημάτων του δήμου της Αθήνας και μόνο, επισημαίνοντας πως η μετέπειτα δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια περί δυνατότητας λειτουργίας όλων των καταστημάτων της χώρας, οδήγησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να απορρίψει την Τετάρτη το αίτημα του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας και άλλων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απάντησε στον ισχυρισμό του κ. Σγουρού, λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξε απόκλιση από την αρχική του θέση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008.

“Η προσπάθεια απόδοσης της εσφαλμένης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια έχει ως στόχο τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση του που επιτέλους η Νομαρχία Αθηνών έλαβε το πολιτικό μήνυμα και αντελήφθη τις ανάγκες της αγοράς” αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.