Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με μικρότερες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και σχετικά αυξημένο τζίρο. Μπορεί, παρά το “gap down opening” να μην απειλήθηκε η στήριξη των 1798 μονάδων, όμως τόσο η ενδοσυνεδριακή όσο και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών δείχνουν ότι η επιφυλακτικότητα επιστρέφει δριμύτερη.

Δυστυχώς οι Αγορές και κατ΄ επέκταση η Σοφοκλέους δεν απέχουν πολύ από το να αρχίσει εκ νέου να περισσεύει η απαισιοδοξία και αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τα χρηματιστηριακά γραφεία που απευθύνονται σε retail, καθώς σταμάτησαν οι όποιες αγορές από κωδικούς λιανικής.

Αναμφισβήτητα τα Χ.Α. (παρά το γεγονός ότι χθες δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό πρόσημο), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εμφανείς κάποιες ανοδικές προθέσεις, όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο προκειμένου να μην μείνουν προθέσεις. Και βέβαια σε αυτό αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από εγχώριους θεσμικούς.

Σαφέστατα ο πρώτος λόγος θα συνεχίσει να ανήκει στην Wall Street, που μετά το χθεσινό “sell off” καλείται στην χθεσινή και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δείξει να αυτό ήταν συγκυριακός συσχετισμός κακών μακροοικονομικών ειδήσεων και βίαιης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ή εισέρχεται σε νέο καθοδικό κανάλι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η στήριξη των 936 μονάδων (πρέπει να επισημανθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης διασπάστηκε καθοδικά αφού ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 933,39 μονάδες), καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό το όριο ξαναβάζει σε “περιπέτεια” τις στηρίξεις στις 910, 885 και 859 μονάδες. Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 964, 970 και 1000 μονάδες.