Συνάντηση με Γερμανούς και Ελβετούς εισαγγελείς θα έχει σήμερα στην Χάγη ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός που ερευνά την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της Siemens. Ο δικαστικός λειτουργός ταξίδεψε χθες για την ολλανδική πόλη καθώς το ραντεβού με τους εισαγγελείς έχει κλειστεί εδώ και μήνες μέσω της Eurojastis προκειμένου να ενημερωθούν μεταξύ τους για τα αποτελέσματα των ερευνών της υπόθεσης.

Στόχος του κ. Ζαγοριανού είναι να ζητήσει και να παραλάβει στοιχεία για πρόσωπα που αφορούν την έρευνά του από την Ελβετική Δικαιοσύνη, η οποία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί έχει ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων που σχετίζονται και με το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης. Στο γραφείο του κ. Ζαγοριανού βρίσκονται ήδη στοιχεία λογαριασμών που εστάλησαν από την Αμερικανική Δικαιοσύνη και αφορούν πρόσωπα, ήδη γνωστά στην ανάκριση αλλά και νέα, η εμπλοκή των οποίων θα ερευνηθεί.

Στόχος του ανακριτή είναι να έχει ολοκληρώσει την έρευνά του τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου και περί τα τέλη Απριλίου να είναι σε θέση να ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων προς απολογία στα πρόσωπα που θα προσωποποιηθούν οι διώξεις σε βάρος τους.

Αντε να το δούμε, επιτέλους.

ΕΝΑΣ

Δεν είδαν με καλό μάτι στη Νομαρχία ότι ένας εκ των αντινομαρχών δεν ψήφισε για να πάρουν το οικόπεδο από το δήμο Ηρακλείου στην Σκαφιδαρά. Ναι, ο Νίκος Μπελιβάνης ήταν εκείνος από την συμπολίτευση που επέμεινε ότι πρέπει το θέμα ν’ αναβληθεί όπως ζητούσε ο δήμαρχος Γαζίου. Να θεωρήσω ότι μπήκε κι αυτός σε… μαύρη λίστα;

Η ΑΠΟΥΣΙΑ

Αδικα ανησύχησαν χθες όσοι παρατήρησαν την απουσία του Πρετεντέρη από το Δελτίο Ειδήσεων του “Mega”. Την ίδια ώρα ήταν συντονιστής σε ανοικτή συζήτηση (για την οικονομική κρίση) που διοργάνωνε το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού που έχει ιδρύσει ο Γιάννος Παπαντωνίου. Να σημειώσω ότι εκεί ήταν και ο Σημίτης.

ΤΟ ΘΕΜΑ

Θέμα συζήτησης ήταν χθες στην Περιφέρεια (με παρόντες τους δημάρχους) το θέμα που δημοσίευσε η “Π” για τη διαμονή των τοπικών αρχόντων. Ο νόμος είναι σαφής και ας κάνουν ορισμένοι ότι δεν καταλαβαίνουν: ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν πρέπει να διαμένουν εκτός δήμου. Απαγορεύεται. Ακόμη και εάν δεν προβλέπεται άμεση έκπτωση είναι ένα ζήτημα για το οποίο οι πρώτοι πολίτες του τόπου θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα. Αλλά που…

Η ΣΥΣΤΑΣΗ

Φυσικά η Περιφέρεια θέλει να βρει λύση και χθες ο περιφερειάρχης τους συνέστησε να κάνουν τις δηλώσεις που πρέπει, να βρουν τη λύση για να μην είναι εκτεθειμένοι ποικιλοτρόπως. Εάν δεν είναι οι δήμαρχοι νόμιμοι γιατί να είναι οι πολίτες τους;

ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Το σημειώνω διότι υπάρχουν και άλλα θέματα που τους εκθέτουν. Όπως το ότι οδηγούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα (εκείνα με τις κόκκινες πινακίδες) μόνοι τους, χωρίς να έχουν ειδική άδεια ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούν και για τις ιδιωτικές τους μετακινήσεις.

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

Δεν είδα και τόσο καλά την μέχρι τώρα απορρόφηση του “Θησέα” στα έργα της Περιφέρειας. Η απορρόφηση ανέρχεται σε 75,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 38,4% των συνολικών πιστώσεων της περιόδου 2005-2009. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 1.227 έργα με συνολικά εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ύψους 181,5 εκατ.

ΟΙ ΤΟΝΟΙ

Ανέβηκαν χθες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο οι τόνοι καθώς ένα πρόβλημα σε σχολείο στάθηκε η αφορμή “ν’ ανάψει” ο καβγάς μεταξύ των συνήθων υπόπτων: της νομάρχου με τον Κώστα Ξυλούρη. Οι δύο τους έχουν πάθος όταν συζητούν και ανταλλάσσουν μερικές φορές και βαριές εκφράσεις…

Ο ΛΟΓΟΣ

Χθες πάντως η Β. Σχοιναράκη ήταν γενικώς αναστατωμένη καθώς είχε και την μητέρα της στο νοσοκομείο για μια επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει. Περαστικά να ευχηθώ και γρήγορη ανάρρωση.

ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ...

Λεφτά από ... νεκρούς κλέβουν οι αθεόφοβοι!

Και όμως αυτό έχει συμβεί σε ασφαλιστικό ταμείο στο Ηράκλειο. Καθυστερούν κάποιοι υπάλληλοι να δηλώσουν το θάνατο του ασφαλισμένου και στο μεταξύ βάζουν στην τσέπη τη σύνταξή του!

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ

Με τα χίλια ζόρια αποχώρησε τελικά από την Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ ο πρόεδρος του ΕΚΗ Γ. Σκουλατάκης. Ενώ έχει λήξει η θητεία του, συνέχισε να πηγαίνει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής... Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση υπηρεσιακών παραγόντων που απευθύνθηκαν ακόμα και στο νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος για το θέμα.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή με τον αντικαταστάτη του. Αντε να δούμε...

ΣΗΜΕΡΑ

Τελειώνουμε σήμερα με τις εξετάσεις των πολιτικών στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι. Μέχρι χθες πάντως, ο ένας “κάρφωνε” τον άλλο από τους υπουργούς! Ρεσιτάλ!

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Τώρα σειρά έχουν τα μέλη της Επιτροπής να συντάξουν το πόρισμα. Ποιο πόρισμα τώρα...

Προβλέπω μπάχαλο κι εδώ αφού δεν θα συμφωνήσουν σε κοινό συμπέρασμα...

ΜΕΤΑ...

Και μετά το πόρισμα τι;

Βλέπω Προανακριτική αφού την ζητούν ακόμη και οι “γαλάζιοι”.

Ενδέχεται όμως πριν την σύσταση της Προανακριτικής να υπάρξει εντυπωσιακή πολιτική κίνηση...

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Δύο ελαιόδενδρα που θάφτηκαν από τη μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, επιτρέπουν μια άμεση και ακριβή χρονολόγηση, με βάση τη μέθοδο του ραδιοάνθρακα, του καταστροφικού γεγονότος, το οποίο συνέβη το 1613 π.Χ. (συν/πλην δέκα χρόνια). Αυτό εκτιμούν δύο ερευνητές, που παρουσίασαν χθες τα πορίσματα των μελετών τους σε ομιλία τους στο Αρχαιολογικό Δανικό Ινστιτούτο Αθηνών στην Πλάκα, με τίτλο "Το αίνιγμα της χρονολόγησης της μινωικής έκρηξης - στοιχεία από τη Σαντορίνη και την Αίγυπτο".

Η ΤΕΛΕΤΗ

Στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί ο Ομπάμα στην Αμερική κι όλοι περιμένουν να δουν την τελετή.

ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Δεν θα πάψω να ζητώ από τους κυβερνώντες να πουν όλη την αλήθεια στον κόσμο για την κρίση που έρχεται (αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που θα ‘ρθουν). Το κάνω και σήμερα βλέποντας χθες βράδυ (από το Ecofin) την απαισιοδοξία του Αλογοσκούφη για τις αντοχές της Ελλάδας. Για πρώτη φορά ο υπουργός παραδέχτηκε (από τις Βρυξέλλες), τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Δεν πρέπει ο κόσμος να ξέρει;

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ

Νόμος του κράτους είναι πλέον οι ρυθμίσεις για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Το σύμφωνο κατοχυρώνει (εκτός των άλλων), και το δικαίωμα διπλού επωνύμου για κάθε σύζυγο.

“ΕΦΥΓΕ”

“Εφυγε” χθες για το τελευταίο ταξίδι η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου.

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα" τα ημερολόγιά της με τίτλο "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη", τα οποία κατέγραφε από τα 13 της έως τα 33 της χρόνια, δηλαδή για μια 20ετία.

Η Μαργαρίτα Καραπάνου ήταν κόρη της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και τιμήθηκε στη Γαλλία με το βραβείο ξένου μυθιστορήματος.