Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες στη σταδιακή επανάληψη των επαφών με τη Ρωσία, που είχαν διακοπεί μετά την επέμβαση της Μόσχας στη Γεωργία. Παράλληλα, και η ΕΕ «ξεπαγώνει» τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

«Οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε αυτό που θα χαρακτήριζα ως υπό όρους και σταδιακή επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν ξανά ανεπισήμως οι λειτουργικές συναντήσεις του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Συμμαχία έχει αλλάξει άποψη πως η Μόσχα χρησιμοποίησε «δυσανάλογη» δύναμη κατά την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο, ούτε ότι είναι αποδεκτό για τη Ρωσία να απειλεί να τοποθετήσει πυραύλους κοντά στα σύνορα χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την υπόσχεσή τους ότι η Γεωργία και η Ουκρανία θα αποτελέσουν κάποια στιγμή μέλη της Συμμαχίας.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, το ΝΑΤΟ δεν πρόσφερε στην Ουκρανία και τη Γεωργία «οδικό χάρτη» ένταξης.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ξανά -όπως αναμενόταν- τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για νέα στρατηγική συμφωνία σύμπραξης.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν παγώσει τις συνομιλίες με τη Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή από την Ρωσία της Γεωργίας ζητώντας από την Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις πριν από την διένεξη θέσεις.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Επικεφαλής της έρευνας ορίστηκε η Ελβετίδα Χάιντι Ταλιαβίνι, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Γεωργία από το 2002 έως το 2006.

Σκοπός της ευρωπαϊκής έρευνας είναι «να ερευνήσει τις ρίζες και την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Γεωργία», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία.