Απέρριψε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την προσφυγή που είχε κάνει ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου «Άκουα Μαρίν» και επικύρωσε το πρόστιμο των 150 χιλιάδων ευρώ που του είχε επιβάλει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στο ίδιο, επειδή πριν από μερικούς μήνες το πλοίο που κυβερνούσε αναχώρησε από το λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας ρήγμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων επιβατών και μελών του πληρώματος.

Ο ΥΕΝ κρίνει τους ισχυρισμούς του καπετάνιου ως ανεπαρκείς και αβάσιμους, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Υπουργού, ο καπετάνιος γνώριζε για την ύπαρξη του ρήγματος και έπρεπε να διακόψει τη διαδικασία απόπλου του πλοίου και να ενημερώσει την λιμενική αρχή, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος πριν το πλοίο αναχωρήσει από το Ηράκλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΕΝ, ο πλοίαρχος συνειδητά επέλεξε να συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό τη Σαντορίνη.

Η απόφαση της επιβολής του προστίμου από το Λιμεναρχείο χαρακτηρίζεται από τον ΥΕΝ ως αιτιολογημένη, βάσιμη, ενώ η στοιχειοθέτηση της παράβασης από τους λιμενικούς του Ηρακλείου δικαιολογεί την επιβολή του προστίμου.

Το «Άκουα Μαρίν» είχε καταπλεύσει στις 8 του περασμένου Μάη από τη Ρόδο στο Ηράκλειο και αφού παρέμεινε κάποιες ώρες στο λιμάνι του Ηρακλείου ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό τη Σαντορίνη.

Το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Louis Cruises σύμφωνα με αξιωματικούς του ΚΛΗ, κατά τη διάρκεια χειρισμού απόπλου εκείνο το πρωινό χτύπησε στον προβλήτα 4-5 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σκίσιμο δύο μέτρων μήκους και 30 εκατοστών πλάτους και σε απόσταση δυόμιση μέτρων από την ίσαλο γραμμή στην πίσω αριστερή πλευρά του. Δύο ώρες μετά την αναχώρησή του κρουαζιερόπλοιου ο καπετάνιος ενημέρωσε την εταιρεία κι εκείνη έστειλε φαξ στο ΚΛΗ, ενημερώνοντας για το ρήγμα και αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στο ΚΛΗ όσο και στο ΥΕΝ.

Μάλιστα, η εγκληματική του αδιαφορία συνεχίστηκε. «Χωρίς να το αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες κι έχοντας προφανώς ενημερώσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία ξεκίνησε για το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί προφανώς θα γινόταν η αποκατάσταση της βλάβης και ούτε γάτα ούτε ζημιά» είχε δηλώσει τότε στην «Π»ανώτατος αξιωματικός του Λ.Σ.

Λιμενικοί ενημέρωσαν τον εισαγγελέα ο οποίος είχε διατάξει η ποινική διαδικασία σε βάρος του πλοιάρχου να γίνει από τις λιμενικές Αρχές του Πειραιά. Παράλληλα είχε δώσει εντολή το Άκουα Μαριν να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Μήλου για επιθεώρηση και επισκευή.

Το Άκουα Μαρίν μετέφερε 407 άτομα ως πλήρωμα και 900 επιβάτες, οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στην υγεία τους.