Του Γιάννη Ζωράκη

Πόλεμο συμφερόντων “βλέπει” ο ηγούμενος

Δηλώνει πως όλα έγιναν νόμιμα και στο τέλος θα δικαιωθούν


Στη γραμμή της καθαρότητας εμμένει ο ισχυρός άνδρας της μονής Τοπλού, ηγούμενος Φιλόθεος Σπανουδάκης. Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος “Παναγία Ακρωτηριανή” λύνει για πρώτη φορά τη σιωπή του και στρέφεται κατά πάντων, απειλώντας ακόμα και με μηνύσεις.

Στο μεταξύ, εκστρατεία συλλογής υπογραφών, για τη στήριξη του δημάρχου Νίκου Κουρουπάκη, έχει στηθεί στη Σητεία. Δεκατρείς δημοτικοί σύμβουλοι και δεκατρείς πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, εξέφρασαν χθες, με καθυστέρηση δύο ημερών, τη συμπαράσταση τους στον δήμαρχο, αποστέλλοντας ένα εκτενές ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Τη στήριξη του, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο στο δήμαρχο, αλλά και το Ίδρυμα “Παναγία Ακρωτηριανή”, εξέφρασε ο ηγούμενος Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών από τη στιγμή που άρχισε η επένδυση.

Ο ηγούμενος, παίρνοντας ουσιαστικά πάνω του το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επένδυση, τόνισε πως δεν μετανιώνει για τίποτα, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αλλά η τοπική κοινωνία πολλά.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στον σταθμό TV Creta και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη, ο ηγούμενος υποστήριξε πως όλες οι διαδικασίες που αφορούν την επένδυση έχουν πραγματοποιηθεί νόμιμα, ενώ εξέφρασε την άποψη πως το Ίδρυμα στο τέλος, θα δικαιωθεί.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο ηγούμενος, η τοπική κοινωνία είναι αυτή που στηρίζει σʼ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την επένδυση και η τοπική κοινωνία είναι αυτή που τελικά θα ωφεληθεί.Πόλεμος λάσπης

Το γνωστό μοντέλο του “πολέμου λάσπης” επανέλαβε στη χθεσινή συνέντευξη του, ο ηγούμενος Φιλόθεος Σπανουδάκης, υποστηρίζοντας πως οι επιθέσεις που δέχεται από τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, τόσο ο ίδιος, όσο και το ίδρυμα, έχουν σπείρει αμφιβολίες στην Σητεία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο ηγούμενος δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για “πόλεμο συμφερόντων” από επιχειρηματικούς κύκλους και παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι όπως υποστήριξε, ενδεχομένως να μην επιθυμούν την υλοποίηση της επένδυσης.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο “ξέπλυμα χρήματος” το οποίο καταλογίζεται στο Ίδρυμα, ο ηγούμενος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ένα ίδρυμα να κινείται σε τέτοιες λογικές, υποστηρίζοντας πως δεν κατανοεί για ποιο λόγο μπορούν κάποιοι ακόμα και να υπαινίσσονται ξέπλυμα.Πόρισμα Χριστοδουλάκη

Επίθεση εναντίον του οικονομικού επιθεωρητή κ. Χριστοδουλάκη, εξαπέλυσε ο ηγούμενος, τονίζοντας πως το πόρισμα του επιθεωρητή, δεν έφτασε ποτέ στη Μονή. Ο ηγούμενος παράλληλα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση του, ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με καθʼ όλα νόμιμες διαδικασίες συμμετοχής τριών εταιριών, εκ των οποίων η αγγλική υπερίσχυσε. Ο ηγούμενος μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και με μήνυση τον οικονομικό επιθεωρητή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την άποψη του.Ατόπημα Αλαβάνου“Ατόπημα” χαρακτήρισε την εμπλοκή Αλαβάνου στην υπόθεση της μονής Τοπλού, ο ηγούμενος. Δριμεία ήταν η επίθεση του ηγουμένου στο πρόσωπο του προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υπενθυμίζεται πως ο ηγούμενος Φιλόθεος Σπανουδάκης έχει τονίσει, ότι δεν υπάρχει λόγος ως πολιτικός να εμπλέκεται σε θέματα που σχετίζονται με τη Σητεία. Επιπλέον ο ηγούμενος υποστήριξε, πως είναι άστοχος ο συσχετισμός της υπόθεσης της μονής Τοπλού, με την υπόθεση Βατοπαιδίου.Όλα εντάξει

Καμία εμπλοκή στις διαδικασίες έναρξης εργασιών της αγγλικής εταιρίας δεν διαπίστωσε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Παναγία Ακρωτηριανή”. Όπως ανέφερε μάλιστα, οι Άγγλοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επένδυση κι απλά τηρούν στάση αναμονής μέχρι να βγει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Καταλήγοντας ο ηγούμενος, υποστήριξε σθεναρά πως το Ίδρυμα θα βγει αλώβητο από τη συγκεκριμένη διαδικασία και θα δικαιωθεί.