Τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών (μέσω προνομιούχων μετοχών) σε ύψος έως 5 δισ. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, ύψους έως 23 δισ. ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες από τη βουλή.

Η παροχή των εγγυήσεων κατανέμεται σε δύο προγράμματα, των 15 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η ρύθμιση πέρασε μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, και με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου για "την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης" ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης "προβλέπεται έως 5 δισεκατομμύρια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα έχουν εγγυημένη απόδοση 10%". Όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προνομιούχες αυτές μετοχές θα ισχύουν για πέντε χρόνια και θα δίνουν το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να ορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στα συμβούλια των τραπεζών που θα μετάσχουν σ' αυτό το πρόγραμμα.

Επίσης, είπε ότι θα δώσει το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να ορίσει έναν εκπρόσωπο στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο αναφορικά με τη διανομή των κερδών τους, ενώ θα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση με τα νομοσχέδιά της προσπαθεί να προστατεύσει τους κεφαλαιοκράτες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και την ίδια ώρα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στα κλωστοϋφαντουργία, με τα ΜΑΤ, τη βία και την καταστολή γιατί διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, αυτά δηλαδή που τους χρωστάει ο Λαναράς.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι "δίνει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, την ώρα που δίνει ψιχία στους δανειολήπτες", όταν μάλιστα "αρκούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε το δημόσιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος στη χώρα". Σχολιάζοντας τη στάση κυβέρνησης και ΕΕ στα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας αναρωτήθηκε: Από πού και ως πού θα μας πει εμάς (η ΕΕ) εάν πάμε να στηρίξουμε 300 και 1.500 κλωστοϋφαντουργούς όταν επιτρέπουν να παραβιάζεται κάθε κανόνας ανταγωνισμού με πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ενίσχυσης για να στηρίξουν τις τράπεζες;

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει χρήματα μόνο στις τράπεζες που θα το ζητήσουν : "Η κάθε τράπεζα θα πει τη θέση της, πού βρίσκεται και θα απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, για να πάρει μια ενίσχυση, όχι όμως τζάμπα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη [..] Έχεις ανάγκη 5.000.000.000; Κάνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοράζω εγώ 5.000.000.000 μετοχές και παίρνω μέσα την ανάλογη θέση εις το διοικητικό συμβούλιο" είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Εάν το κράτος παρέμβει υπέρ των τραπεζών πρέπει να πάρει πίσω για τον πολίτη τους καταχρηστικούς όρους δηλαδή "τα ψιλά γράμματα" και για πέντε χρόνια, "όσο θα είναι η προοπτική της κρίσης κατά τους ειδικούς, θα γίνει άρση του πέναλτι εξόφλησης δανείων".