Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήδη προκάλεσε αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ οι ιδιοκτήτες των κέντρων ελευθέρων σπουδών θεωρούν ότι επιτέλους δικαιώνονται.

Η ΠΟΣΔΕΠ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει «η κυβέρνηση ίδρυσε και θεσμοθέτησε τα ιδιωτικά 'πανεπιστήμια', και η ευρωπαϊκή ένωση "εκβιάζει" για να τα ... επιβάλει (!)σε αντίθεση προς το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Καλούμαστε σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προς την ελληνική κοινωνία, σύλλογοι διδασκόντων και ακαδημαϊκά όργανα ιδρυμάτων/σχολών, για τους νέους που σπουδάζουν σήμερα και κείνους που θα σπουδάσουν αύριο.»

Η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας συνεδριάζει αύριο προκειμένου να καθορίσει το πρόγραμμα δράσης της για το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και στο Ηράκλειο που, επίσης, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ.

«Η Ελλάδα πηγαίνει ένα βήμα πίσω γιατί δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος των κολεγίων», αναφέρει ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωσήφ Παπαματθαιάκης. Σημειώνει, ακόμα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια όσο αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε κάποια τμήματα των ΑΕΙ.

Ο κ. Παπαματθαιάκης θεωρεί πως στην ελεύθερη αγορά εργασίας δε θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων, όμως, θα έχουν επιπλέον ανταγωνιστές στις θέσεις του δημοσίου.