Στη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής στρέφεται το ενδιαφέρον μετά το “ναι” της Βουλής στη σύσταση Εξεταστικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση, εμμένοντας ότι από την Εξεταστική θα βγουν όλα τα στοιχεία και εφόσον υπάρξουν στοιχεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε Προανακριτική.

Νωρίτερα και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επαναλάβει ότι βασική προϋπόθεση για την Προανακριτική είναι “να υπάρχει νομικό αδίκημα ή ισχυρές αποχρώσεις ενδείξεις και να συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Αντώναρος ρωτήθηκε γιατί δεν παρέστη ο πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας ότι η θέση της κυβέρνησης επεξηγήθηκε από υπουργούς και υφυπουργούς με κατανοητό τρόπο και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Ρουσόπουλου, ο κ. Αντώναρος είπε πως τα στοιχεία και τα επιχειρήματά του δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης που επιχειρείται εναντίον του.

“Οσα περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής είναι εικασίες, αστήριχτοι ισχυρισμοί” είπε ο κ. Αντώναρος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως μόνο στόχο έχει να σπιλώσει πρόσωπα και να κατασυκοφαντήσει φορείς.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση με τη στάση της για την Προανακριτική ακυρώνει τους εισαγγελείς, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως στην επιστολή τους οι παραιτηθέντες εισαγγελείς έχουν άλλη φρασεολογία. “Πεδίο λαμπρό η Εξεταστική επιτροπή” είπε σε άλλη ερώτηση και σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα επί ενάμιση μήνα να γίνει έρευνα και αν καταλήξει ότι υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες, να συσταθεί Προανακριτική.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν.

Επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε ότι πως εκείνος έλεγε, “τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι καλύτερα να τους στέλνεις στο σπίτι τους”, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να πάει στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας.



Κανονικά

η συζήτηση σήμερα



Τη μη αναβολή της συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Προβληματισμούς για την ανάγκη αναβολής της συζήτησης προκειμένου να μελετηθεί το υλικό της σχετικής δικαστικής έρευνας, είχαν καταθέσει χθες το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συζήτηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με τις τρεις μυστικές ψηφοφορίες, στις οποίες δεν θα συμμετέχουν οι εγκαλούμενοι, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και οι τέως υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος.



Η πορεία

των ερευνών



Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, αναμένει το αποτέλεσμα ητς ψηφοφορίας στη Βουλή για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει τη σύσταση Προκαταρκτικής επιτροπής, η εισαγγελέας θα στείλει κλήσεις για να κατθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Αν κατά τη σημερινή διαδικασία εγκριθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής η κ. Σπυροπούλου θα αναμένει να της διαβιβαστεί το αιτιολογικό της σύστασης, ώστε να γνωρίζει αν θα συνεχίσει το έργο της ή αν η επιτροπή της Βουλής θα διερευνήσει ευθύνες και μη πολιτικών προσώπων.

Στην περίπτωση που η Προανακριτική συσταθεί και δώσει εντολή στην τακτική δικαιοσύνη να συνεχίσει την έρευνα σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι κλήσεις που θα σταλούν στους αρμόδιους υπαλλήλους θα αφορούν το αδίκημα της απιστίας.



Γιώργος:

Δεν θέλουν

την αλήθεια



Αιχμηρός για την επιλογή της ΝΔ να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα συζητηθεί και ψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει, να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε. Δεν άντεξε το φως. Δεν αντέχει τις δημοκρατικές λειτουργίες της Βουλής. Δεν αντέχει την αλήθεια. Ετράπη σε φυγή. Δεν θέλει την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «θίγει τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια ψηφοφόρων της, που συμμερίζονται τις αρχές της δημοκρατίας, των δημοκρατικών διαδικασιών και, βεβαίως, την ανάγκη ενός κράτους δικαίου». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η ΝΔ έφυγε από τη Βουλή. Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή».

Κορυφαία στελέχη του Κινήματος δηλώνουν ότι η στάση της ΝΔ είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας, που έχει η ηγεσία της ΝΔ να ελέγξει την κοινοβουλευτική της ομάδα, ενώ από πολλούς λέγεται ότι η εξέλιξη είναι ενδεικτική των πιέσεων, ίσως και εκβιασμών, που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός για να μην εγκαταλείψει συνεργάτες του, όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Στο ΠΑΣΟΚ ανέμεναν την κίνηση αυτή του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ήταν πολύ πιθανή η διαφοροποίηση πολλών βουλευτών της ΝΔ, που φέρονταν να επιλέγουν το λευκό και όχι την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν η επίσημη θέση της Ρηγίλλης. Σημειώνουν όμως ότι η στάση, που επέλεξε η ΝΔ είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς δεν συνηθίζεται να απέχει η συμπολίτευση από τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες. «Εάν πιστεύουν απλώς ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν έχει νόημα και διαφωνούν, δεν είχαν παρά να την καταψηφίσουν» σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες του Κινήματος και προσθέτουν με νόημα: «προφανώς δεν έχουν την ίδια άποψη και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ».