Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, εξέπεμψαν θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που διοργανώνει η Helexpo (30/10-2/11) στη Θεσσαλονίκη.

Το ντόμινο των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκο Αγγελόπουλο, να επηρεάσει, όχι μόνο την τουριστική κίνηση, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα κάποιων επιχειρήσεων του κλάδου.

«Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να προβούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μείωση των αφίξεων, αλλά και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς πολλές οριακές επιχειρήσεις θα γίνουν περιθωριακές», είπε ο κ.Αγγελόπουλος.

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, στην πολιτική δανεισμού που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. «Με την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, και την έλλειψη ρευστότητας να επιτείνεται από το κύμα αναλήψεων, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χορηγούν με την ίδια ευκολία δάνεια, ούτε για νέες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ούτε ακόμα και για ανακαινίσεις και ανακατασκευές ξενοδοχείων», ανέφερε ο κ.Αγγελόπουλος.

Την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία επεσήμανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ανδρέας Ανδρεάδης. «Είμαστε σε τροχιά κρίσης, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει», είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι αντοχές του ελληνικού τουρισμού σε περιόδους κρίσεων έχουν αποδειχθεί αξιοσημείωτες, καθώς και ότι η περιοδικότητα είναι ούτως ή άλλως ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κλάδου.Δράσεις για την βιωσιμότητα της τουριστικής οικονομίαςΕπενδύσεις σε υποδομές (αεροδρόμια), διατήρηση με κάθε τρόπο των πτήσεων προς την Ελλάδα, στοχευμένες πολιτικές μάρκετινγκ, έμφαση στις αναδυόμενες αγορές τουρισμού, στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία και κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό να ανταπεξέλθει μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς.

«Πρέπει να δώσουμε βάρος στις αναδυόμενες αγορές, για να καλύψουμε το έλλειμμα από τη μείωση των αφίξεων από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας που εστιάζονται στην τραγική έλλειψη υποδομών».

Ο κ. Ανδρεάδης επέκρινε τη στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να τη βελτίωση των υπηρεσιών τους». «Υπάρχει ένας εφησυχασμός ότι ο τουρισμός πηγαίνει με αυτόματο πιλότο, ενώ τα θέματα περιφέρονται από συρτάρι σε συρτάρι στα αρμόδια υπουργεία», είπε ο κ.Ανδρεάδης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση για την κινητροδότηση των μεγάλων tour- operatos του εξωτερικού να εντάξουν την Ελλάδα στους προορισμούς τους, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις επιδόσεις του κάθε γραφείου και τη συμβολή του στη διατήρηση των θέσεων στις πτήσεις των αεροπλάνων προς ελληνικούς προορισμούς.Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η τουριστική κίνησηΌσον αφορά στη φετινή τουριστική σεζόν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι αναμένεται να κλείσει στο +/- 1%, με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την περιοχή. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ παρουσίασαν μία μείωση του 3-4%, ενώ στο 2-3% υπολογίζονται οι νέες κλίνες που προστέθηκαν στα ξενοδοχεία.