Του Ηρακλή Γαλανάκη

Απετράπη τελικά η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών, του γνωστού μας ΕΝΙΣΑ, που εδρεύει στην πόλη μας, στον οργανισμό που επιδίωκε να ιδρύσει η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Βιβιάν Ρέντινγ, οι συνεργάτες της και τα διάφορα ισχυρά συμφέροντα.

Με την υιοθέτηση μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των τριών εκθέσεων σχετικά με το πακέτο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο ΕΝΙSΑ παραμένει ζωντανός.

Αντιθέτως μάλιστα αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα για την ενίσχυσή του και από την ίδια την Ευρωπαία Επίτροπο, κατά τη διάρκεια της συζήτηση μιας σχετικής προφορικής ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πρώτη σύνοδο του Σεπτέμβρη, που κατ' εξαίρεση πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα στις Βρυξέλλες.

Η επιτυχία αυτή ανήκει και τιμά τους ευρωβουλευτές μας και όσους πίστεψαν στο μέλλον του Οργανισμού και στο δικαίωμα μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής Περιφέρειας, όπως η Κρήτη, να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, που έχουν και οι Περιφέρειες του κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι τίποτε δεν χαρίζεται και ότι τα πάντα κατακτώνται, όταν ο αγώνας είναι λογικός και δίκαιος και στηρίζεται από πολίτες που είναι αποφασισμένοι να τον διεξάγουν με αποφασιστικότητα, μεθοδολογία, επιχειρήματα και πειθώ. Ο αγώνας όμως κερδήθηκε, αλλά η μάχη δεν τελείωσε. Κερδίσαμε χρόνο. Επιβάλλεται να μην τον σπαταλήσουμε με την ολιγωρία, την αδιαφορία και τις προσωπικές ή άλλων ειδών μικροσκοπιμότητες. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ με την πρόσφατη πρωτοβουλία του, για την οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω, έδειξε το δρόμο. Γιατί το οριστικό αποτέλεσμα εξαρτάται από εμάς και προπαντός από τα ελληνικά κέντρα επηρεασμού και αποφάσεων που βρίσκονται στην Αθήνα, στην Κρήτη και στο Ηράκλειο. Δηλ. την Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, το Δήμο με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ηρακλείου, τους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πνευματικούς φορείς, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της πόλης και τους πολίτες του νησιού μας. Έχουμε αναλάβει συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουμε ώστε να μπορεί ο ΕΝΙSΑ να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Η επανεξέταση της έδρας του ΕΝΙSΑ αρχίζει ….αύριο (δηλαδή τους προσεχείς μήνες), με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των αποφάσεων το 2012, ενώ, οι συμβατικές μας υποχρεώσεις έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από... προχθές. Μια από τις αποφασιστικότερες είναι η ολοκλήρωση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας.Ζωτική ανάγκη το ΣχολείοΔεν θα επαναλάβουμε τη χρησιμότητα της παρουσίας του ΕΝΙSΑ στη χώρα, το νησί και την πόλη μας. Είναι υψίστης σημασίας για όσους αντιλαμβάνονται το αυτονόητο και επικοινωνούν με τα τεκταινόμενα στον ευρωπαϊκό χώρο που ανήκομε και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και αγορά όπου συμμετέχουμε. Εμείς, η Ελλάδα ζήτησε τον ΕΝΙSΑ και δεσμεύτηκε να του εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, που μας αναλογούν, για να έχει μια ομαλή και εύρυθμη λειτουργία.

Μια απ' αυτές, αυτονόητη, ήταν και η δημιουργία ενός Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ), με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, ώστε να μπορούν να φοιτούν τα παιδιά από το νήπιο έως το λύκειο, των υπαλλήλων που θα εργάζονται στον Οργανισμό. Δυστυχώς όμως έως σήμερα, 3 χρόνια μετά την εγκατάστασή του στο Ηράκλειο δεν έχει ακόμη εξευρεθεί το οικόπεδο. Η προσωρινή μάλιστα λύση για την παραχώρηση από τη νομαρχία Ηρακλείου κτιρίου, όπου θα στέγαζε τις πρώτες τάξεις και όχι το σύνολο, έως την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του κτιριακού συγκροτήματος, δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες του. Έτσι έχουμε από τη μια έλλειψη χώρων για τις τάξεις που αυξάνονται και μακαριότητα όσον αφορά το οικόπεδο, τη μελέτη και την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος από την άλλη. Πως λοιπόν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο Ηράκλειο οι ευρωυπάλληλοι που έχουν παιδιά, ή να αποφασίσουν να έλθουν και άλλοι συνάδελφοί τους, όπως είναι αναμένεται να γίνει, όταν θα γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν σχολείο για τα παιδιά τους; Υπονομεύεται μ' αυτό τον τρόπο το Ηράκλειο ή όχι; Ενισχύονται μ' αυτή την κατάσταση όσοι εποφθαλμιούν τον Οργανισμό εντός και εκτός της Ελλάδας ή όχι;

Ποιοι φέρουν την ευθύνη; Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Δυστυχώς ευθύνη φέρει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, που για άγνωστους λόγους, υπονόμευσε την εξεύρεση του οικοπέδου που είχε βρεθεί στον Αλμυρό Γαζίου. Οι ισχυρισμοί του για ακαταλληλότητα του χώρου δεν αποδείχθηκαν, σε αντίθεση με τη μελέτη ειδικών από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. οι οποίοι είχαν αποφανθεί για την καταλληλότητα του οικοπέδου σε σχέση με τους παρακείμενους πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Η πρόεδρος μάλιστα, και όχι μόνο, του εν λόγω συλλόγου είχε ισχυριστεί ότι από τις επαφές που είχε με τους υπεύθυνους των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Παιδείας, “δεν είχαν παρά να βρουν το κατάλληλο οικόπεδο, που όπως ισχυρίζονταν είχαν μάλιστα βρει...” και όλα θα έπαιρναν τον αναμενόμενο δρόμο τους.Η ΝομαρχίαΧωρίς να αμφισβητώ την ευφυΐα και τη διαθεσιμότητα της νομαρχιακής αρχής, είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω, ότι οι υπηρεσίες της μου θυμίζουν, παλιούς συναδέλφους μου υπαλλήλους, στο πρώην υπουργείο Τύπου και νυν Επικρατείας. Οι υπηρεσίες αυτές, που δεν έχουν δυστυχώς την αποκλειστικότητα, όταν επρόκειτο να προωθήσουν ένα αίτημα, τους αρκούσε: Να συντάξουν το έγγραφο διατυπώνοντας το αίτημα. Να το στείλουν στην υπηρεσία και να ζητήσουν αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου ήταν η απόδειξη ότι “ενήργησαν” και δεν “αδιαφόρησαν”. Αν ο παραλήπτης της υπηρεσίας, ο οποίος μάλιστα έβλεπε να του φορτώνεται κι άλλη εργασία, είχε το φιλότιμο να ασχοληθεί το αίτημα προωθείτο. Αν όχι, λίμναζε. Το ίδιο συνέβη και με την υπηρεσία της νομαρχίας που είχε ζητήσει υπηρεσιακά την γνωμοδότηση για την καταλληλότητα του οικοπέδου που είχε εξευρεθεί.

Αν σ' αυτό προστεθεί και η ψηφοθηρική διάθεση και φροντίδα, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται τα “όρια” του αγώνα της Νομαρχιακής Αρχής. Οι δυο συσκέψεις που είχε συγκαλέσει η κ. νομάρχης. Η τροπολογία υπέρ του ΕΝΙSΑ και της έδρας του, που είχε καταθέσει και είχε γίνει αποδεκτή στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον της. Δεν αμφισβητείται. Όμως δεν αρκεί, όταν μάλιστα είναι και η καθ' ύλη αρμόδια στα θέματα Παιδείας. Απλώς επιβεβαιώνει όσα προαναφέρθηκαν.Ο Δήμος και η ΤΕΔΚ ΗρακλείουΘυμάμαι όταν εργαζόμουν στο δήμο Βιλερμπάν, ένα προάστιο της Λυών της Γαλλίας, όπου δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, διετέλεσαν στη συνέχεια υπουργοί του αείμνηστου Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Μιτεράν, τον αγώνα που έδιδαν για την απασχόληση και την άνοδο της ποιότητας της ζωής των δημοτών της. Προσπαθούσαν να συνεννοηθούν ακόμη και με το “διάβολο”, αρκεί να μη χανόταν μια θέση απασχόλησης με το κλείσιμο μιας εταιρείας, ή για να έλθουν και να εγκατασταθούν εκεί νέες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις απασχόλησης.

Αυτή η υπενθύμιση σε συνδυασμό με τη διαπίστωση για το τι συμβαίνει στη δημοτική αρχή Ηρακλείου, πως έχει συμπεριφερθεί και πόσο αδιαφορεί για τον αγώνα που δίδεται ώστε να παραμείνει ο ΕΝΙΣΑ στην πόλη μας, με στενοχωρεί και με τρομάζει, η απόσταση που χωρίζει τις πρακτικές και νοοτροπίες των δυο αυτών δημοτικών αρχών. Με κάνει μάλιστα να διερωτηθώ σε πια δεκαετία νομίζει ότι ζει η δημοτική αρχή Ηρακλείου. Μήπως ζει ακόμη στη δεκαετία πριν από το 1981; Τότε που το σύνθημα που επικρατούσε σε ορισμένες πολιτικές τάσεις, ήταν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Είναι άραγε η δημοτική Αρχή Ηρακλείου κατά της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και της συμμετοχής της πόλης, του νομού και του νησιού μας σ' αυτή την οικοδόμηση και στην αξιοποίησή της; Γνωρίζει άραγε ότι όλα αυτά τα έργα που έχουν γίνει στο Ηράκλειο και όλα εκείνα που έχουν γίνει και γίνονται στη Κρήτη και που κοσμούν το νησί μας, ότι δεν θα είχαν γίνει αν δεν συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αν είναι κατά, θα πρέπει να ενημερώσει τους δημότες. Αν όχι, τότε θα πρέπει να παύσει να υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Αν γνώριζε Γαλλικά ο δήμαρχος του Ηρακλείου κ. Κουράκης, θα τον συνιστούσα σε πετυχημένους φίλους μου σοσιαλιστές δημάρχους γαλλικών πόλεων, όπως το Στρασβούργο, για να ενημερωθεί πως από κωμόπολη-πρωτεύουσα μιας περιοχής, έγινε Κοινοβουλευτική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως έχομε ξαναγράψει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ευρωπαϊκή καθιέρωση της πόλης μας. Αδιαφορεί..!!!Η ΠεριφέρειαΗ Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας είναι εκείνη που έχει προσπαθήσει περισσότερο από τους προαναφερθέντες. Εκπροσωπεί την ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία, άρα και την αρχή που ανέλαβε τις δεσμεύσεις, άρα και την ευθύνη της υλοποίησής των. Το εκπροσωπώ όμως δεν σημαίνει ότι είμαι και εκείνος ή οι εκείνοι που εκπροσωπώ, οι οποίοι μάλιστα συμβαίνει να εκπροσωπούνται και από άλλους και προπαντός να υφίστανται και τις πιέσεις κομματικών και κυρίως τοπικιστών.

Αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι ο κ. Σεραφείμ Τσόκας, είναι περιφερειάρχης σε μια Περιφέρεια, την Κρήτη. Όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, στην οποία υπάρχουν σε κυρίαρχες θέσεις, άνθρωποι που δεν διακρίνονται ούτε για την πολιτική τους παιδεία, ούτε για την βούληση να θέτουν το δημόσιο συμφέρον και το μέλλον του πολίτη, πάνω από τις εαυτουλίστικες σκοπιμότητές, υπολογισμούς και σχεδιασμούς τους . Όπου ορισμένοι κομματικοί της συμπολίτευσης, είτε αδιαφορούν, είτε κυρίως της Δυτικής Κρήτης, παθαίνουν αλλεργία για ότι δεν γίνεται υπό την έγκρισή τους, στην εκλογική τους περιφέρεια και από και για τους “δικούς τους” ανθρώπους, τότε ο κ. Τσόκας, δεν θεωρείται, ως άτομο, μόνο επιτυχημένος, αλλά και άξιος ιδιαίτερης συμπάθειας. Η αναγνώριση και η συμπάθειά μας όμως, δεν τον απαλλάσσει της ευθύνης που έχει επωμιστεί και η οποία δεν επιτρέπει να συγχέεται ούτε ο συμβιβασμός με τη συνενοχή, ούτε το κατά δύναμη με την απραξία, και τον ωχαδερφισμό.Η ελληνική κυβέρνησηΗ ελληνική κυβέρνηση με αργό ρυθμό εξ αιτίας περισσότερο της γραφειοκρατίας και της έλλειψης αυστηρής καθοδήγησης των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Υπουργείων, ταλαιπώρησε, αλλά τελικά εκπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της χώρας μας. Παραμένει το κτηριακό του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας και η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου-Βρυξελλών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την ανέγερση, η οποία ίσως να μπορεί να ενταχθεί μάλιστα και στο ΕΣΠΑ. Παραμένει η εξεύρεση και η αγορά του οικοπέδου με τις κατάλληλες μελέτες οι οποίες δεν μπορούν να είναι συγκολλήσεις “αυτοκόλλητων” διαφορετικών έτοιμων σχεδίων. Θα περίμενε κανείς ότι εδώ και τρία χρόνια ο Δήμος και η Νομαρχία Ηρακλείου θα πρωτοστατούσαν στην εξεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου, στην κινητοποίηση των βουλευτών και όλως των φορέων που συμμετέχουν στη ζωή του νομού και του νησιού μας, για να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει και να επιταχύνει την υλοποίηση και αυτής της δέσμευσης. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και εκεί που υπάρχουν αιρετές Περιφέρειες, και οι Περιφέρειες συμμετέχουν ενεργά σε ένα τέτοιο αγώνα. Αν όμως δεν έχουμε ως προτεραιότητα το καλό του τόπου, αλλά το πως θα εκθέσουμε και θα φθείρουμε τον πολιτικό αντίπαλο και κυβερνήτη, τότε το βάρος δεν πέφτει μόνο στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει και ως αποκλειστικό πρόβλημα και διαφορά με την Ε. Ένωση, το ζήτημα του κτιριακού του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας. Αυτό βέβαια δεν την απαλλάσσει. Επιβάλλεται όμως η υπενθύμιση μέσα από κινητοποιήσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών.Επιμελητήριο….ΞενοδόχοιΕίναι απορίας άξια η συμπεριφορά των Επιμελητηρίων και κυρίως του Εμποροβιομηχανικού και του συλλόγου Ξενοδόχων Ηρακλείου. Μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής Πολιτείας ήταν και η δημιουργία αεροπορικής σύνδεσης Ηρακλείου-Βρυξελλών. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την εμπορική , επιχειρηματική και τουριστική κίνηση, η δημιουργία μας τέτοιας αεροπορικής γραμμής; Καλές είναι οι επιδιώξεις για Ντουμπάϊ, Αίγυπτο, Αφρική κτλ, αλλά γιατί να αδιαφορούμε και για ότι είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσομε; Τι έκαναν για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής; Τίποτε..!!

Τιμή σ' αυτούς που το αξίζουν.Έλληνες ευρωβουλευτέςΑξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια οι ευρωβουλευτές κα. Αννυ Ποδηματά του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Νίκος Βακάλης της Νέας Δημοκρατίας, και ο κρητικής καταγωγής Γερμανός φιλελεύθερος κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, που έδωσαν τόσο αποτελεσματικά τη μάχη στην αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του Ευρωκοινοβουλίου στον οποίο υπάγεται ο ΕΝΙSΑ. Αξίζουν και στην αντιπρόεδρο κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου της (ΝΔ), που τόσο στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην Επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού έδωσε τη δική της μάχη. Αξίζουν επίσης στον κρητικής καταγωγής κ. Μανώλη Μαυρομάτη της ΝΔ και ιδιαίτερα στον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επερωτήσεις του. Αξίζουν και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων για την υποστήριξή τους, μέσα στις Ευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες. Αξίζουν και στους πρώην ευρωβουλευτές κ. Κώστα Χατζηδάκη και νυν υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, και κ. Νίκο Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), για την ενεργή συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα, όσο ήταν ευρωβουλευτές. Αφήσαμε τελευταίο το συντοπίτη μας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που για μια φορά ακόμα απέδειξε ότι γνωρίζει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την Κρήτη, σε όποια θέση και αν κατέχει.Το Ι.Π. του ΙΤΕΩς άξιος διάδοχος και συνεργάτης του αείμνηστου Στέλιου Ορφανουδάκη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, ο κ. Κώστας Στεφανίδης, συνεχίζει τον αγώνα που ξεκίνησαν μαζί. Να γίνει το Ηράκλειο και η Κρήτη τόπος, αριστείας, έρευνας και δημιουργίας και στο τομέα του μέλλοντος, τα ηλεκτρονικά δίκτυα. Όπως το έχει επισημάνει ο τότε υφυπουργός Επικοινωνιών κ. Μανώλης Στρατάκης, χάρις στον οποίο ήλθε ο ΕΝΙSΑ στο Ηράκλειο, υπήρξαν και οι δυο πολύτιμοι συνεργάτες και υποστηρικτές του. Ο κ. Στεφανίδης, που συνεχώς επιβεβαιώνει πόσο πολύτιμος άνθρωπος είναι για τον τόπο μας, δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να δίδει την μάχη για τον ΕΝΙSΑ και την ανάδειξη της Κρήτης ως το κατ' εξοχήν περιβάλλον για ένα Οργανισμό, όπως αυτόν. Με την συμπαράσταση και του προέδρου του ΙΤΕ κ. Αλκιβιάδη Παγιατάκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής κ. Στεφανίδης, συνεχίζει να αποτελεί στήριγμα κάθε προσπάθειας για τη διατήρηση και ενίσχυση του Οργανισμού και την παραμονή του στο Ηράκλειο.

Μια ακόμη απόδειξη αποτελεί η οργάνωση του Θερινού Σχολείου για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για μια εβδομάδα στη Χερσόνησο, σε συνεργασία με τον ΕΝΙΣΑ. Στην εβδομάδα αυτή έδωσαν σεμιναριακές διαλέξεις διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από πανεπιστήμια ερευνητικούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις από τις πιο προχωρημένες στον τομέα αυτό, από όλο το κόσμο. Τον παρακολούθησαν δε αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβερνήσεων κρατών μελών της Ε. Ένωσης, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, στελέχη διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων. Σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη παγκοσμίως του περιβάλλοντος με τον οποίο γειτνιάζει και μπορεί να αναπτύσσεται ο ΕΝΙΣΑ, η οποία όπως μας είπε ο κ. Χατζημαρκάκης, αξίζει να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.ΕΝΙSΑ. ΠΙΡΟΤΙΟ ιταλικής καταγωγής εκτελεστικός διευθυντής του ΕΝΙSΑ κ. Ανδρέα Πιρότι, με το στενό συνεργάτη του, τον κυπριακής καταγωγής κ. Γιώργο Δημητρίου, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία και την εδραίωση του Οργανισμού στην πόλη μας. Απορρίπτοντας με αποδείξεις ως συκοφαντίες όλα όσα ειπώθηκαν ενάντια στην έδρα, αποθάρρυναν όλες εκείνες τις προσπάθειες που είχαν υποκινηθεί για να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στις τοπικές και εθνικές αρχές και να αρχίζουν να αποχωρούν από τον Οργανισμό και το Ηράκλειο. Ο κ. Πιρότι ενεθάρρυνε τη συνεργασία με τον σύλλογο “Οι Φίλοι του ΕΝΙSΑ”, ως ένας αταλάντευτος ευρωπαίος πολίτης , πιστός στην ευρωπαϊκή ιδέα και την ισόρροπη και αποκεντρωμένη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η καθυστέρηση για την υλοποίηση της δέσμευσης για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Ο σύλλογος “Οι Φίλοι του ΕΝΙSΑ”

Μαχητικοί και ακούραστοι ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχάλης Καραταράκης με την κ. Καλλιόπη Στιβακτάκη και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν εφησυχάζουν. Προσπαθούν μέσα από τις πρωτοβουλίες των να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη των Πολιτών είναι ζωντανή και αποφασισμένη στο Ηράκλειο. Όπως μας είπε ο κ. Καραταράκης ο σύλλογος ετοιμάζει σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση και του κτηριακού ζητήματος. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας της Ελλάδας και προ παντός της Κρήτης. Περιμένουμε να το νοιώσουν και να το αποδείξουν και άλλοι. Εκείνοι που διαθέτουν τα μέσα και τους μηχανισμούς. Θα επανέλθουμε.