Του Θάνου Περβολαράκη

Στον...αέρα της Κρήτης Ελληνες, Τούρκοι και Ισραηλινοί

Αεροράλι ακρίβειας από την Αερολέσχη


Έλληνες, Ισραηλινοί και Τούρκοι πιλότοι αεροσκαφών θα διαγωνιστούν σε ένα διαφορετικό ράλι που ξεκινά τις επόμενες ημέρες από το Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους στον αέρα αναφορικά με την ακρίβεια των κινήσεων τους και τους χρόνους που απαιτούνται για την κάλυψη συγκεκριμένων διαδρομών.

Η συνάντηση Ελλήνων και ξένων πιλότων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 του μήνα. Τη διοργάνωση του αεροράλι έχει αναλάβει η αερολέσχη Ηρακλείου σε συνεργασία με την κρητική αερολέσχη.

Ο πρόεδρος της αερολέσχης Ηρακλείου Τάκης Παυλάκης εξηγεί στην «Π» την εντυπωσιακή διαδικασία που θα εκτυλίσσεται στον ουρανό της Κρήτης, η οποία όμως δε θα είναι ορατή για τους πολίτες. Το αεροράλι θα ξεκινήσει από το «Νίκος Καζαντζάκης, όπως αναφέρει ο κ. Παυλάκης και τερματισμός του θα είναι το αεροδρόμιο της Σητείας.

«Οι συμμετέχοντες θα έχουν μία συγκεκριμένη διαδρομή να καλύψουν. Στην εκκίνηση δίδεται στον καθένα ένας φάκελος με τις συντεταγμένες και τις συγκεκριμένες διαδρομές από τις οποίες θα πρέπει να περάσουν, χωρίς να τις γνωρίζουν όμως εκ των προτέρων. Θα πρέπει λοιπόν να περάσουν από συγκεκριμένα σημεία και να τα αναγνωρίσουν, τα οποία μπορεί να είναι είτε χωριά, είτε διασταυρώσεις δρόμων, ακρωτήρια κοκ. Το σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας. Το κάθε αεροπλάνο δηλώνει την ταχύτητα που θα έχει και σύμφωνα με την απόσταση που τους δίδεται θα πρέπει να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Σητείας σε συγκεκριμένο χρόνο».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, στην πραγματικότητα είναι ένας αγώνας ακριβείας και όχι κάποιος αγώνας ταχύτητας. «Εάν τα αεροσκάφη φτάσουν γρηγορότερα παίρνουν βαθμούς ποινής, όπως και αν φτάσουν πιο αργά. Με αυτό τον τρόπο μετράται η ακρίβεια τους». Το δεύτερο σκέλος του εντυπωσιακού διαγωνισμού θα αφορά στην προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο της Σητείας. «Το συγκεκριμένο κομμάτι του διαγωνισμού λέγεται προσγείωση ακριβείας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει δηλαδή να «καθίσουν» τα αεροσκάφη όσο το δυνατόν πιο κοντά σε προκαθορισμένες γραμμές στο διάδρομο και ανάλογα με την απόστασή τους θα βαθμολογούνται».

Αυτά τα δύο αθροίσματα, όπως εξηγεί ο κ. Παυλάκης, σε συνδυασμό με την αναγνώριση κάποιων φωτογραφιών επί του εδάφους που θα τους δοθούν και θα πρέπει να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις, θα δώσουν και την τελική βαθμολογία.

Οι διοργανωτές του αεροράλι από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αναμένεται να πάρουν μέρος τριάντα περίπου αεροσκάφη. «Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές, θα έχουμε επίσης από το Ισραήλ και την Τουρκία, ενώ ενδιαφέρον είχαν δείξει και από την Ιταλία. Την πρώτη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για την ενημέρωση των συμμετεχόντων στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνουν».

Τα αεροπλάνα όπως τονίζει ο πρόεδρος της αερολέσχης Ηρακλείου θα ξεκινούν με διαφορά πέντε λεπτών και όπως επισημαίνει δεν πρόκειται να γίνουν ακροβατικές φιγούρες, αφού δεν είναι αυτή η φύση του διαγωνισμού.

Οι πρώτες απογειώσεις θα γίνουν το πρωί του Σαββάτου στις 9 και τα αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από την πόλη με νότια κατεύθυνση.