Του Γιάννη Ζωράκη

Mια κορυφαία προσωπικότητα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τον καπετάν Γεώργιο Πετρακογιώργη, τίμησε χθες η Πολιτεία, σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του, το Μαγαρικάρι Τυμπακίου.

Η εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Σιούφας εντάσσονταν στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή, ενώ σε αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Με πολυαρχιερατική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στην κεντρική εκκλησία Μαγαρικαρίου, άρχισε η χθεσινή εκδήλωση για τον αγωνιστή Γεώργιο Πετρακογιώργη.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ανδριάντα που δημιουργήθηκε προς τιμή του αγωνιστή, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποίησε χθες ο κ. Σιούφας.

Σημειώνεται, ότι στην τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε τον ειδικά διαμορφωμένο, γύρω από τον ανδριάντα χώρο.

Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων, τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα, καθώς και η φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, σύντομη αναπαράσταση μάχης, πραγματοποιήθηκε από κάτοικους της περιοχής σε ύψωμα του χωριού.

Ομιλίες

Τη συγκίνηση του εξέφρασε χθες στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, κ.Δημήτρης Σιούφας, καθώς όπως τόνισε, ο πεθερός του υπήρξε αγωνιστής στο πλευρό του Γεώργιου Πετρακογιώργη.

Ο κ. Σιούφας εξύμνησε την αγωνιστικότητα και τη θέληση του καπετάν Πετρακογιώργη, αναφερόμενος στα πολυάριθμα σαμποτάζ του, στις μάχες στο Τραχήλι, το Μαδάρι, το Ζαρό, στη συμμετοχή του στην απαγωγή του Κράϊπε, αλλά και στις πάμπολλες επιχειρήσεις φυγάδευσης συμμάχων και μεταφοράς αιχμαλώτων.

“Ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος που βγήκε στο βουνό, έγινε αντάρτης και πλούτισε την ιστορία αυτού του τόπου” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ καταληκτικά τόνισε: “Τιμούμε σήμερα το ελεύθερο πνεύμα, τον αγωνιστή που αποτελεί τιμή, παράδειγμα και παρακαταθήκη για τις γενιές των Ελλήνων που θα συνεχίσουν τη ζωή και την πορεία αυτού του Έθνους. Τιμή για την Κρήτη που γεννά και φτιάχνει τέτοιους ανθρώπους”.

Το ήθος, τη μαχητικότητα και την ανδρεία του καπετάν Γεωργίου Πετρακογιώργη, εξήρε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυμπακίου κ. Αντώνης Χαραλαμπάκης, στο πλαίσιο του καλωσορίσματος του προς όλους τους φορείς και παραβρισκόμενους.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όπου ανέβηκαν στο βήμα, οι εν ζωή συναγωνιστές του καπετάνιου, Γιώργος Τζίτζικας, Βασίλης Σπαχής και Αντώνης Σκουρομανώλης, για να συστήσουν στο κοινό “τον κατεξοχήν χαρισματικό ηγέτη της Κρήτης, που συγκέντρωνε την μεγάλη ψυχική, ηθική, πνευματική και σωματική δύναμη, την οποία όλοι σέβονταν”.

Τον πανηγυρικό της εκδήλωση εκφώνησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Κοπιδάκης, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υπέρτερες δυνάμεις του πατριωτισμού που οδηγούν ανθρώπους στο να αγωνιστούν για τις αξίες της ελευθερίας, εξαίροντας παράλληλα το έργο του Γεωργίου Πετρακογιώργη, στον τομέα αυτό.

Τις ομιλίες ακολούθησε ριζίτικο από τον Θωμά Βανάκη και καταθέσεις στεφάνων.