Του Κώστα Μπογδανίδη

Συντονισμό, σχέδιο, σοβαρές μελέτες κι όχι “στείρα άρνηση” είναι τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσει η τοπική αγορά για να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες που δημιουργούν τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές που έρχονται στην περιοχή μας.

Τη θέση αυτή εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης που συγκαλεί την Τετάρτη τη ΝΟΚΕ για το σημαντικό αυτό θέμα και προτείνει να εκπονηθούν τρεις μελέτες!

Η Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συγκαλείται -και μετά από αίτημα της νομάρχου κ. Σχοιναράκη - ακριβώς για να διαμορφώσει προτάσεις σχετικά με την οργάνωση της τοπικής αγοράς που καλείται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιουργεί το νέο παγκοσμοποιημένο περιβάλλον.

Ο κ. Καλαμπόκης ως πρόεδρος της ΝΟΚΕ είναι πολύ μετρημένος και σοβαρός στις προτάσεις που κάνει επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί και η πρακτική των μεγάλων καταστημάτων (ακόμη και τα θετικά τους!) καθώς και η πραγματική εικόνα των ντόπιων επιχειρήσεων που περνούν δύσκολες ώρες.

“Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, δήμος Ηρακλείου, Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ΟΕΒΕΝΗ, Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Επιμελητήριο Ηρακλείου κλπ.) λειτουργήσουν συντονισμένα πιστεύουμε ότι η τελευταία ευκαιρία για το Κρητικό εμπόριο και τους Κρητικούς παραγωγούς δεν έχει χαθεί. Αυτό όμως απαιτεί τη λογική του συντονισμού και των αμοιβαίων υποχωρήσεων για το κοινό όφελος.

Από την εμπειρία μας στον κλάδο της προβολής των Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, λειτουργώντας συντονισμένα, συντεταγμένα και με την υποστήριξη των εμπλεκόμενων στο εξαγωγικό εμπόριο φορέων, πραγματοποιούμε μεγαλύτερες επιτυχίες παρά με την αυτόνομη ενέργεια του κάθε επιχειρηματία εξαγωγέα. Το ίδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην παρούσα περίπτωση” αναφέρει ο κ. Καλαμπόκης.

Ο πρόεδρος των εξαγωγέων ξεκαθαρίζει ότι λυση δεν είναι η άρνηση, αλλά η οργάνωση και οι προτάσεις:

“Με τις σημερινές δεδομένες συνθήκες και με τις συνεχιζόμενες προφανώς προθέσεις περί νέων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και με το δεδομένο της δραστηριοποίησης των πολλών οικονομικών σχηματισμών σε μια ελεύθερη οικονομία, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι όσες φορές κι αν υπάρξει άρνηση σε νέες επενδύσεις, υπάρχουν νομικά πλαίσια και περιθώρια για την πραγματοποίησή τους.

Σε μια συντεταγμενη αγορά που διέπεται από κανόνες άγραφους, αλλά και νόμους, η συνεχής άρνησης δεν αποτελεί λύση. Είναι ένας πρόσκαιρος στρουθοκαμηλισμός και όχι ουστιαστική πρόταση.

Οι δικές μας σκέψεις που αποτέλεσαν τον προβληματισμό των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΚ και προέρχονται από την γνώση μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά αλλά δεν αποτελούν θέσφατο, σε συνδυασμό με τις προτάσεις των υπολοίπων φορέων της επιτροπής, μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση, εάν και εφόσον υπάρχει ουσιαστική θέληση.

Οι κραυγές αγωνίας και τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων, καμία σχέση δεν έχουν με το πραγματικό πρόβλημα. Οι απόψεις και οι προτάσεις του κάθε μέλους-φορέα της επιτροπής, με κεντρικό άξονα τη συναντίληψη της προστασίας του καταναλωτή, με τη διατήρηση του τοπικού οικονομικού και παραγωγικού ιστού, θα πρέπει να είναι ο γνώμονάς μας”.