Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Νέο γύρο επαφών με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινούν από σήμερα οι δήμαρχοι Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να θέσουν στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σουφλιά, το επίμαχο ζήτημα της κατασκευής του νέο αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Πίσω από το σχεδιασμό αυτό, -όπως έχει αποκαλύψει η «Π»- βρίσκεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Πεδιάδα, σε σχέση με τα όρια των δήμων που θα διαμορφωθούν, εν όψει του Καποδίστρια 2 που έχει ανακοινωθεί και επισήμως από την Κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δημάρχων, που υπάρχουν σε σχέση με το επίμαχο θέμα, έχει πυροδοτήσει κόντρες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς την ίδια στιγμή που διατυπώνεται η βούληση από το Καστέλλι να συνενωθεί με τη Χερσόνησο και τα Μάλια, στο Αρκαλοχώρι και το Θραψανό καταγράφεται αντίστοιχη τάση για συνένωση με το Καστέλι! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και στο μείζον θέμα της διαχείρισης του μεγάλου έργου της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου, γεγονός που πυροδοτεί πολιτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους δημάρχους της περιοχής.

Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, χρεώνουν στο συνάδελφο τους του Καστελίου, ευθύνες για μονομερή πολιτική και υπονόμευση της συνολικής προσπάθειας που γίνεται για την ανάπτυξη του τόπου! Σύμφωνα με το δήμαρχο Μ. Λαδωμένο, το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου, είναι ένα ζήτημα που δεν εστιάζεται αποκλειστικά στην περιοχή του Καστελλίου, αφού - όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει- τα αεροπλάνα που θα πετούν δεν θα περιορίζονται μόνο στα διοικητικά του όρια.

Είναι προφανές ότι η λειτουργία του αεροδρομίου είναι μια υπόθεση που αγγίζει και τους δήμους Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, που δεν είναι σωστό να αποκόπτονται από τον συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής που θα πρέπει να δρομολογηθεί με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό θα ζητήσουμε από τον κ.Σουφλιά, τονίζει ο κ.Λαδωμένος, ο οποίος μάλιστα επικαλείται και τα όσα ειπώθηκαν σε συνάντηση που είχε γίνει στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους να λάβουν αποφάσεις για να ανατεθεί μια ενιαία χωροταξική μελέτη για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορεί να αποδεχτεί ομαλά και χωρίς προβλήματα την μεγάλη αναπτυξιακή υποδομή του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον κ.Λαδωμένο, οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί από τα δημοτικά συμβούλια του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού, ενώ από την πλευρά του Καστελλίου, δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση….

Ο ίδιος σημειώνει ότι στόχος της προσπάθειας που επιχειρεί με το συνάδελφο κ.Γιαννόπουλο, δεν είναι να επιδιώξει την περικοπή των διεκδικήσεων του Καστελλίου, αλλά να διευρυνθεί η λίστα των ανταποδοτικών και στους δήμους Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, που έτσι και αλλιώς θα επηρεαστούν από την κατασκευή και τη λειτουργία του αεροδρομίου, όταν αυτό υλοποιηθεί.

Η προσπάθεια της κατασκευής του αεροδρομίου, δεν είναι δίκαιο να μονοπωλείται από τον κ.Σμυρνάκη ο οποίος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η υπόθεση της δημιουργίας του μεγάλου αυτού έργου είναι πολύ σοβαρή, και δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζεται ως προσωπική υπόθεση….