Στην αντεπίθεση περνά ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», για το επίμαχο θέμα των πλαστών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου τις οποίες κατήγγειλε, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από στελέχη της δημοτικής Αρχής.

Ο κ.Τρουλλινός επανέρχεται στο θέμα, παρουσιάζοντας και επισήμως τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, από τα οποία προκύπτει ότι πουθενά δεν υπάρχει η απόφαση 417α/10.6.2008 που έχει οδηγηθεί προς έγκριση από την Περιφέρεια Κρήτης, γεγονός που όπως υποστηρίζει υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία του δήμου με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής Αρχής.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πολιτική σήμερα δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους «αποφασίζω και διατάζω και σ΄ όποιον αρέσουμε…» γιατί αυτό παραπέμπει σε κάποιες άλλες εποχές.

Αναλυτικά σε επιστολή του ο κ.Τρουλλινός την οποία απέστειλε στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εξηγείται αλλά προφανώς δεν δικαιολογείται. Όταν η δημοτική αρχή καλείται να δώσει ανύπαρκτες εξηγήσεις για τις ανύπαρκτες αποφάσεις, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου (417α/10.6.2008 Α.Δ.Σ.) όσο και του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ (απόφαση 11 Πρακτικού 253/17.7.2008), φυσικό είναι να καταφεύγει σε ψεύδη και φαντασιώσεις.

Στην προσπάθειά τους να μου απαντήσουν, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δ. Καρατζάνης όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μ. Αλεξάκης, σκοπίμως διαστρεβλώνουν, ερμηνεύουν κατά το δοκούν αλλά επί της ουσίας των καταγγελιών μου άκρα του τάφου σιωπή…

Ο. κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. προσπαθεί να ερμηνεύσει την καταγγελία μου ως αντίδραση στην εκ μέρους του διακοπή της ομιλίας μου στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2008 και επικαλούμενος τα Πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης …αποκαλύπτει πως δεν έκαμα καμία παρατήρηση επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη συζήτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.). Μα πώς να κάμω τότε, στις 28 Ιουλίου 2008, παρατήρηση αφού κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή πως είχε γραφτεί μια ανύπαρκτη απόφαση, η 417α της 10ης Ιουνίου 2008, περί δήθεν έγκρισης της Α΄ φάσης του Ε.Π. πλαστογραφώντας τη βούληση των δημοτικών συμβούλων; Αυτό το πληροφορήθηκα στις 2 Αυγούστου όταν αναζήτησα και πήρα την απόφαση της 28ης Ιουλίου (η 636/2008 Α.Δ.Σ.) για να ασκήσουμε προσφυγή ενώπιον του Γ.Γ. της Περιφέρειας. Σ΄ αυτήν μνημονεύεται η απόφαση 417α της 10ης Ιουνίου και τότε την «ανακαλύψαμε». Έχει δίκιο όμως ο κ. Πρόεδρος όταν λέει πως «ευτυχώς όμως τα γραπτά μένουν ή scripta manent κατά τους λατίνους…», γιατί πραγματικά μόνο σε ρωμαϊκές αυτοκρατορίες ακολουθούσαν τέτοιες διαδικασίες ευτελισμού της δημοκρατίας.

Αφού τα γραπτά μένουν και άρα αποδεικνύουν την αλήθεια, ας σας αποστείλει για δημοσίευση ο κ. Πρόεδρος τα Πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 10ης Ιουνίου 2008 κι ας βρει σ΄ αυτά ο οποιοσδήποτε κάποια απόφαση με αριθμό 417α. Στην περίπτωσή μας μάλιστα δεν είναι μόνο γραπτά. Τα Πρακτικά της συνεδρίασης της 10ης Ιουνίου 2008 υπάρχουν και ηχογραφημένα σε CD. Ο κ. Αντιδήμαρχος εκφράζει μια περίεργη αντίληψη περί διαδικασιών. Κατηγορεί μάλιστα όποιον διεκδικεί την τήρησή τους ότι έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί υποκαθιστά έτσι την πολιτική… Μα η πολιτική κ. Αντιδήμαρχε δεν είναι το αποφασίζω και διατάζω και σ’ όποιον αρέσουμε… Αυτό ήταν κάποιες άλλες εποχές.

Σήμερα η πολιτική πρέπει να εμπεριέχει οραματισμό, παρόρμηση της κοινωνίας, εξασφάλιση κοινωνικής διαβούλευσης, ανοικτό δημόσιο διάλογο. Κι όλα αυτά όχι να τα λες αλλά να τα εξασφαλίζεις και να τα αποδεικνύεις στην πράξη. Σήμερα πολιτική σημαίνει να σέβεσαι την προσωπικότητα του άλλου, να έχεις ανοικτά αυτιά στη διαφορετική άποψη. Επικαλείται ο κ. Αντιδήμαρχος ότι έγινε επί της ουσίας συζήτηση της Α΄ φάσης του Ε.Π στις 10 Ιουνίου 2008. Ας δώσει λοιπόν στη δημοσιότητα από την ανύπαρκτη αυτή συζήτηση έστω και μία ομιλία από τα Πρακτικά για το Ε.Π. Ας μας πει δε ο κ. Αντιδήμαρχος αν εννοεί ουσιαστική τη συζήτηση πέντε λεπτών (κατά τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ.) στην συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το Ε.Π. του Δήμου.

Έτσι όμως εννοεί η δημοτική αρχή τον ουσιαστικό διάλογο και την παραγωγή έργου στο Δήμο. Αποφασίζουμε και διατάζουμε και σ΄ όποιον αρέσουμε. Όποιοι δεν συμφωνούν μαζί της κι έχουν αντίθετη άποψη είναι …τυπολάτρες της διαδικασίας και …υπονομευτές του έργου του Δήμου. Το δε CD που επικαλείται ο κ. Αντιδήμαρχος διανεμήθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους στις 10 Ιουνίου 2008, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν υποτίθεται -βάσει της ανύπαρκτης απόφασης 417α- προλάβαμε και μελετήσαμε ένα κείμενο 488 σελίδων, ενημερωθήκαμε και το ψηφίσαμε αυτοστιγμεί… Στα σχόλια του κ. Ορφανού για την υποταγή μου στο μεγάλο κεφάλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον κ. Κουράκη, στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. αλλά και για τα δήθεν σχέδιά μου για πολιτικούς γάμους με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Κουράκη δεν χρειάζεται να δώσω καμία απάντηση. Ο τόπος μας είναι μικρός. Οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι δράσεις, τόσο εμένα όσο και της δημοτικής μας κίνησης συνολικά, είναι σε όλους γνωστές. Μπορεί και τις κρίνει ο καθένας. Θα πω μόνο πως θα μείνει μια ζωή με ανεκπλήρωτες τις φαντασιώσεις που του υπαγορεύουν οι κομματικές του παρωπίδες, σαν αυτές που διηγείται με τα σχόλιά του. Δικαίωμά του, όμως, να υποκρίνεται τον Δον Κιχώτη και να δικαιολογεί έτσι την ανυπαρξία του».