Η εικόνα που παρουσίαζαν τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη του Ηρακλείου πριν δέκα χρόνια δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Η βελτίωση είναι σημαντική και μάλιστα έχει επιτευχθεί η πρωινή λειτουργία όλων των Γυμνασίων και Λυκείων.

Όμως δεν έχει δοθεί οριστική λύση και αυτό γιατί συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα κυρίως σε παλιά κτίρια, που έχουν επιβαρυνθεί με τα χρόνια. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις του Καπετανάκειου, αλλά και της παλιάς Εμπορικής. Προβλήματα όμως παρουσιάζονται και στα σχολεία που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, με το Καλλιτεχνικό Σχολείο να έχει διάσπαρτες αίθουσες. Μάλιστα το ένα τμήμα του σχολείου απέχει 600 μέτρα από το άλλο!

Αποτελεί ευρεία παραδοχή, μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ότι ο Νομός Ηρακλείου έχει πολλές ανάγκες όσον αφορά τη σχολική στέγη, όπως σχολιάζει και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Δημήτρης Αγαπάκης, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες είναι σε επίπεδο κατασκευής νέων αιθουσών στα ήδη υπάρχοντα σχολικά κτίρια, καθώς και ανάγκες κατασκευής σύγχρονων σχολικών μονάδων, όπως απαιτούν οι καιροί μας. Ο ίδιος τονίζει ότι αποτελεί επίσης παραδοχή ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος σχολικής στέγης για το Ν. Ηρακλείου είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. «Όμως, χωρίς υποδομές, δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης» αναφέρει.

Ο κ. Αγαπάκης λέει «H Nομαρχία Ηρακλείου εκπόνησε ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πενταετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη στο νομό. Παράλληλα, είναι γνωστό το γεγονός ότι δεν διαθέτει ιδίους πόρους για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σχολικών μονάδων. Συνεπώς επιβάλλεται η πολιτεία να χρηματοδοτήσει το εκπονηθέν πρόγραμμα σχολικής στέγης προκειμένου η Νομαρχία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχολικής στέγης».

Σύμφωνα με τον ίδιο επιβάλλεται άμεσα να κατασκευαστούν κτίρια για τις παρακάτω σχολικές μονάδες: Σχολικό συγκρότημα Γαζίου, Πειραματικό σχολείο, Μουσικό σχολείο, Καλλιτεχνικό σχολείο, Ειδικό ΕΠΑΛ (απαιτείται σχεδιασμός κατασκευής Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής με προδιαγραφές για αυτά τα παιδιά), Σχολεία ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, 3ο ΕΠΑ.Λ και 2ο Σ.Ε.Κ (στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές.)

Για λόγους ασφάλειας είναι απαραίτητο να ελεγχθούν για τη στατική τους επάρκεια τα σχολικά κτίρια στο Νομό που έχουν κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως υπογραμμίζει ο κ.Αγαπάκης, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες στα κτίρια του: 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Γ.Λ Μοιρών, 6ου Γ/σίου Ηρακλείου, συγκροτήματος Καπετανάκειου όπου στεγάζονται τρία σχολεία.



Το Καπετανάκειο



Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο η περίπτωση του Καπετανάκειου, λόγω της έναρξης των εργασιών για την αποκατάσταση της στατικής του επάρκειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει το έργο θα έχει παραδοθεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Στο μεταξύ για την τρέχουσα σχολική χρονιά πρέπει να στεγαστεί σε άλλο χώρο το 1ο Γυμνάσιο, ενώ το 1ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνάσιο, σύμφωνα με την απόφαση της Νομαρχίας θα παραμείνουν στον ίδιο χώρο. Από τα μέσα Ιουλίου είναι έτοιμο το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου για τη μεταστέγασή του, έστω και αν ο σύλλογος των καθηγητών διαφωνεί με την απόφαση. Όμως μέχρι τώρα οι καθηγητές παραμένουν στο Καπετανάκειο, όπου και θα γίνει ο αγιασμός την Πέμπτη. Το σχολείο θα λειτουργήσει στο κτίριο της ΕΠΑΣ στην Αγία Αικατερίνη από την ερχόμενη Δευτέρα, όμως και εκεί παρουσιάζεται πρόβλημα, αφού καθηγητές και μαθητές της ΕΠΑΣ διαφωνούν με την απογευματινή λειτουργία του σχολείου τους, που προβλέπεται να μεταφερθεί προσωρινά στο κτίριο του 1ου ΣΕΚ.

Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γιώργος Χαλκιαδάκης εξηγεί «Η απόφαση της Νομαρχίας λέει να πάει το σχολείο στην 1η ΕΠΑΣ. Εν τω μεταξύ είναι η ΕΠΑΣ μέχρι σήμερα δεν έχει μετακινηθεί». Ο ίδιος αναφέρει «Στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου ήρθε ένα έγγραφο από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών που ζητούσε σε δέκα μέρες να εκκενώσουμε το κτίριο. Το σχολείο το εκκενώσαμε παρά τις επιφυλάξεις για το πού θα πάμε. Έχει τοποθετήσει όλο το υλικό του σε μια αποθήκη και είναι έτοιμο για τη μεταστέγαση. Η απόφαση του χώρου μεταστέγασης κοινοποιήθηκε στο σχολείο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στις 26 Αυγούστου και μετά από δική μας πίεση. Η ΕΠΑΣ δεν έχει μετακινηθεί, ενώ εμείς είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, με το υλικό πακεταρισμένο».

Την έντονη διαφωνία καθηγητών και μαθητών για απογευματινή λειτουργία του σχολείου εκφράζει ο διευθυντής της 1ης ΕΠΑΣ Ζαχαρίας Σπανάκης λέγοντας «Για την ΕΠΑΣ έχει προβλεφθεί να πάει στο 1ο ΣΕΚ. Όμως το καλοκαίρι όταν κλήθηκα να στη νομαρχία δε μου είπε κανείς ότι θα λειτουργούμε στο ΣΕΚ απόγευμα. Μας είχαν πει ότι θα πάμε εκεί σύμφωνα με την απόφαση της Νομαρχίας. Το 1ο ΣΕΚ δε διαθέτει καμία αίθουσα για να λειτουργήσει πρωί η ΕΠΑΣ για τα θεωρητικά μαθήματα. Οπότε έχουμε πρόβλημα, γιατί πρέπει να πάμε απόγευμα. Ούτε οι μαθητές ούτε οι καθηγητές ενημερώθηκαν ότι θα γίνει αυτό και σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με την απογευματινή λειτουργία του».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Μανόλης Κοκοσάλης υπογραμμίζει ότι πρέπει να τηρηθεί η απόφαση της Νομαρχίας, ενώ ειδικά για την 1η ΕΠΑΣ λέει ότι το πρόβλημα της απογευματινής βάρδιας θα υπάρξει μόνο για τρεις μήνες, δηλαδή έως ότου παραδοθεί το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ, όπου θα συστεγαστούν μόνιμα τα δύο σχολεία. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, με την ολοκλήρωση του Καπετανάκειου, θα μείνουν ελεύθεροι οι χώροι του κτιρίου στην Αγία Αικατερίνη, που θα μπορέσουν νʼ αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης κάποιου άλλου σχολείου. «Αυτό δείχνει την όλη φιλοσοφία της απόφασης της κυρίας Σχοιναράκη, που έχει λάβει υπόψη και το μέλλον» τονίζει ο κ.Κοκοσάλης.

Όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών του 1ου Γυμνασίου στην Αγία Αικατερίνη, ο αρμόδιος αντινομάρχης λέει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.