Διήμερες εκδηλώσεις για τον Κεπατάνιο Γεώργιο Πετρακογιώργη, αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή διοργανώνει ο δήμος Τυμπακίου αύριο και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

“Ο Καπετάν Πετρακογιώργης, γιος του Εμμανουήλ Πετράκη και της Αντιόπης Παπαστεφανάκη, γεννήθηκε το 1890 στο Μαγαρικάρι της Μεσαράς και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1972.

Στην Αντίσταση της Κρήτης μετείχε από την πρώτη στιγμή.

Το 1941 όρκισε τους πρώτους άνδρες της ομάδας του και ανέβηκε στο βουνό, έχοντας ήδη χάσει τον γιο του Μανώλη...

Φυγάδευσε στη συνέχεια την οικογένειά του στην Μέση Ανατολή και αφοσιώθηκε στον αγώνα.

Ηγέτης, πατέρας και παιδαγωγός των ανδρών του, φρόντιζε ιδιαίτερα για το ήθος τους, μη επιτρέποντας ποτέ να υποκύψουν στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που ήσαν αναγκασμένοι να υφίστανται...

Η δράση του “μάχες, δολιοφθορές και σαμποτάζ κατά του εχθρού σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής- υπήρξε θρυλική. Αυτή άλλωστε του χάρισε τον τιμητικό τίτλο του “Σταυραητού του Ψηλορείτη”.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η μάχη που έδωσε με την ομάδα στο Μαδαρι (...) και στο Τραχήλι (...).

Ο Γεώργιος Πετρακογιώργης συμμετείχε, επίσης με τους λοιπούς καπετάνιους της Αντίστασης και τους Άγγλους συμμάχους, στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε. Τέλος, την 11η Οκτωβρίου 1994 έδρεψε τους καρπούς του κόπου του μπαίνοντας επικεφαλής των ανδρών του στο απελευθερωμένο πια Ηράκλειο, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του φρουράρχου της πόλεως” (απόσπασμα από το βιογραφικό σημείωμα, το οποίο συνέταξε η οικογένεια Γ. Πετρακογιώργη με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης στον καπετάνιο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, στο δήμο Τυμπακίου).

Μπροστά στη θρυλική φυσιογνωμία που ονομάζεται Γεώργιος Πετρακογιώργης, ο δήμος Τυμπακίου ως οργανωτής με τους Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης, και Αρκαδίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, δήμους Μοιρών, Ζαρού, Γόρτυνας από το νομό Ηρακλείου, Συβρίτου, Λάμπης και Κουρητών από το νομό Ρεθύμνου, περιοχές όπου έδρασε ο εν λόγω αρχηγός μαζί με την οικογένεια Γ. Πετρακογιώργη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαγαρικαρίου (γενέτειρα του) ως μετέχοντες διοργανώνουν το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008, τιμητικό διήμερο εκδηλώσεων για τον καπετάνιο.

Η προσπάθεια αυτή είναι η πρώτη συλλογικά οργανωμένη προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής της προσφοράς του καπετάνιου στους Εθνικούς αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας κατά τη γερμανική κατοχή (1940-1945), η οποία δεν έχει τιμηθεί όσο της αξίζει στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του καπετάνιου από τον αξιότιμο κύριο Δημήτριο Σιούφα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Την μέρα των αποκαλυπτηρίων τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πλακιωτάκης.

Οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από την απονομή τιμητικών πλακετών στους υψηλούς προσκεκλημένους, στους επιζώντες από την θρυλική ομάδα “Ψηλορείτης” την ομάδα του καπετάνιου, τον κύριο Σπαχή, τον κύριο Μπαχρή ή Τζίτζικα, τον κύριο Μανώλη Χουστουλάκη και την οικογένεια του καπετάνιου όλης της Κρήτης και της Ελλάδας, Γεωργίου Πετρακογιώργη.