Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ξυριτάκη με τίτλο “Νικόλαος Κρασαδάκης. Ο βίος, η πολιτεία και το έργο ενός σπουδαίου πολιτικου” (εκδ. ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ) θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω.

Την εκδήλωση διοργανώνει η ανιψιά του Ν. Κρασαδάκη, Δρ. Μαρία Λυριτζάκη-Τρούμπφ, με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου η Δρ. Τρούμπφ αναφέρει:

“Με αφορμή την επέτειο των τριανταεφτά χρόνων από το θάνατο του αειμνήστου Νίκου Κρασαδάκη, αποφασίσαμε να τιμήσωμε την μνήμη του με το παρόν πόνημα. Αισθάνομαι ότι είχα χρέος να βοηθήσω ώστε να μη λησμονηθεί το έργο του και η προσφορά του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.

Έζησε μέσα στην δύσκολη και ταραγμένη εποχή των δύο παγκοσμίων πολέμων με τα μακροχρόνια δεινά που τους ακολούθησαν. Χωρίς αμφιβολία η συμβολή του Νίκου Κρασαδάκη στην ανόρθωση της χώρας και ιδιαίτερα του Ηρακλείου ήταν αποφασιστική και αξιοσημείωτη όπως καταδεικνύεται στο κείμενο του βιβλίου αυτού.

Συγγραφέας είναι ο κ. Δημήτρης Ξυριτάκης, λαμπρός νομικός και μελετητής, γνωστός εκτός άλλων για τη βραβευμένη μελέτη του για το Νίκο Καζαντζάκη, τη μονογραφία του για τον Αντώνιο Μιχελιδάκη, και πρόσφατα μάλιστα την Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης, και άλλα δημοσιεύματα σχετικά με τη νεώτερη ιστορία της Κρήτης. Εδώ ήθελα να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες μου διότι ανέλαβε να διεκπεραιώσει επιτυχώς το έργο τούτο. Με τη δεξιοτεχνία του λόγου του αναπλάθει ζωντανά γεγονότα και καταστάσεις που εν μέρει έζησε ο ίδιος σαν αυτόπτης μάρτυς.

Επίσης ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον ακούραστο ερευνητή Νίκο Παρασκευά, που απλόχερα μας προσέφερε πολλά και πολύτιμα στοιχεία για το Νίκο Κρασαδάκη”.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης στον πρόλογό του επισημαίνει τα παρακάτω:

“Ο Νικόλαος Κρασαδάκης (1899-1971), για τον οποίο γράφεται το σύντομο αυτό βιογράφημα, υπήρξε ίσως ο σπουδαιότερος από τους πολιτικούς που ανέδειξε το μεταπολεμικό Ηράκλειο αν και η πολιτική σταδιοδρομία του είχε αρχίσει το 1936, οπότε για πρώτη φορά αναμείχθηκε στην πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε έντονα και δημιουργικά με τα κοινά του τόπου του, κερδίζοντας την αγάπη των συμπολιτών του, με την ψήφο των οποίων ευτύχησε να καταλάβει υψηλά αξιώματα (βουλευτής, υπουργός, γενικός διοικητής Κρήτης, δήμαρχος κ.λπ.), τα οποία με τον αριθμό και τη βαρύτητά τους αρκούν από μόνα τους για να δείξουν το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ιδιαίτερη όμως σημασία πρέπει να δοθεί στις σπάνιες ιδιότητες του χαρακτήρα του, δηλαδή στο ήθος, στην πολιτική και νομική του κατάρτιση ακόμη δε και στην έξοχη ρητορική και στο λεπτό του χιούμορ, με τα οποία τον είχε προικίσει η φύση. Ιδιότητες που τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στο λαό της Κρήτης αλλά και στον κύκλο των ομοτέχνων της Αθήνας”.