Της Κατερίνας Μυλωνά

Ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής, Νίκος Κυλάφης, θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου ο νέος Κοσμήτορας της σχολής Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κρούσμα αρπαγής καλπών σημειώθηκε και χθες στο ίδρυμα αφού φοιτητές παρεμπόδισαν με αυτό τον τρόπο τις εκλογές για το νέο πρόεδρο του τμήματος Χημείας. Οι προεδρικές εκλογές στο Φυσικό αλλά και για τον αναπληρωτή πρόεδρο της Βιολογίας κύλησαν ομαλά.

Με τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Ρέθυμνο κλείνει η κρίσιμη εβδομάδα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο νέος κοσμήτορας

Ο κ. Κυλάφης, με ποσοστό 57,5%, επικράτησε χθες έναντι του καθηγητή, Γιώργου Τζιρίτα, από το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Στη χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν 92 μέλη ΔΕΠ, 33 προσωπικού και 174 φοιτητές, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται πως εκλογές για τον κοσμήτορα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη με τρεις υποψηφίους (ο τρίτος ήταν ο καθηγητής του τμήματος Χημείας, Μιχάλης Ορφανόπουλος), κανείς, όμως, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Σημειώνεται, ακόμα, πως η αρχική ημερομηνία των εκλογών ήταν η 22α Μαΐου, οπότε φοιτητές άρπαξαν κάλπες που είχαν στηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στις Βούτες.

Οι προεδρικές εκλογές

Χωρίς προβλήματα αλλά με χαμηλή συμμετοχή από μέρους φοιτητών πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκλογές για το νέο πρόεδρο του τμήματος Eπιστήμης Yπολογιστών. Ο καθηγητής, Δημήτρης Πλεξουσάκης, ανανεώνει τη θητεία του στη θέση του προέδρου ενώ αναπληρωτής πρόεδρος εξελέγη ο αναπληρωτής καθηγητής, Γιάννης Στυλιανού. Αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας εξελέγη ο κ. Κ. Κοτζαμπάσης.

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του τμήματος χημείας, μετά από το χθεσινό μπλοκάρισμα από τους φοιτητές. Η απερχόμενη κοσμήτορας, κ. Σουζάνα Παπαδοπούλου, δήλωσε στην «Π» ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν τη λήξη της θητείας της, δηλαδή, πριν τις 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως για τη θέση του προέδρου του τμήματος Χημείας υποψήφιος είναι ο καθηγητής, Αθανάσιος Κουτσολέλος.

Στο Πολυτεχνείο

Αμφίβολο παραμένει αν θα πραγματοποιηθούν σήμερα, όπως έχει προγραμματιστεί, οι πρυτανικές εκλογές του Πολυτεχνείου Κρήτης αφού φοιτητές προέβησαν χθες το βράδυ σε κατάληψη του ιδρύματος, σκηνικό που είχε επαναληφθεί και την αρχική ημερομηνία των εκλογών (20 Μαϊου). Υπενθυμίζεται ότι δύο πρυτανικά σχήματα κατεβαίνουν στις εκλογές, του σημερινού πρύτανη, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους καθηγητές, Νικόλαο Βαρότση και Μιχαήλ Πατεράκη, και του τ. πρύτανη, Γιάννη Φίλη, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους καθηγητές, Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Γιάννη Σαριδάκη.