“Σκληρές αποφάσεις” αναφορικά με το θέμα του Εφετείου δήλωσε πως θα λάβει από το Σεπτέμβριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, αν δεν έχει εξευρεθεί ως τότε λύση για το ζήτημα, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου χθες, με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στις τοποθετήσεις τους, τονίζοντας πως το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη “δεν αντιμετωπίζεται σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδας”.

“Ο Σητειακός ξυπνάει 2.30 με 3.00 το πρωί για να πάει στα Χανιά και η υπόθεση του αναβάλλεται” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Βασίλης Λαμπρινός, υπογραμμίζοντας: “Η εκδίκαση των υποθέσεων χρονίζει κι οι μάρτυρες αρνούνται να ξαναπάνε στα Χανιά. Η Δικαιοσύνη βγαίνει ζημιωμένη από αυτή την κατάσταση, διότι για ανεξήγητους λόγους καθυστερεί η ίδρυση του Εφετείου”.



Αγανάκτηση



Την αγανάκτηση του εξέφρασε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος, δια των εκπροσώπων του, επισημαίνοντας το γεγονός πως είναι αδιανόητο να μένει ακόμη μπλοκαρισμένη η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, για την οποία έχουν γνωμοδοτήσει θετικά μια σειρά από όργανα, ανάμεσα στα οποία και ο Άρειος Πάγος.

Ο κ. Λαμπρινός μάλιστα διευκρίνισε, πως η ίδρυση του Εφετείου δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τοπικιστικού χαρακτήρα αντιλήψεις και συμπεριφορές, αφού αντικειμενικά κρίνεται επιβεβλημένη. Για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο την αυτονόητη τοποθέτηση του, ο πρόεδρος υπογράμμισε, πως ουδέποτε το Ηράκλειο αρνήθηκε στα Χανιά τη δημιουργία παραρτημάτων υπηρεσιών, που δεν υπάρχουν στην δυτική Κρήτη.



“Αποσύνθεση”



Για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου στο Εφετείο στα Χανιά, έκανε λόγο ο κ. Λαμπρινός, υποστηρίζοντας πως η απαξίωση των θεσμών, έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

“Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι δικαστές του Εφετείου Χανίων λοιδορούνται μπροστά στο ακροατήριο, επειδή δεν λαμβάνουν αποφάσεις” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, υποστηρίζοντας πως περισσότεροι των δύο δικαστών, καθυστερούν δραματικά στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τα όσα τόνισαν μάλιστα συνολικά τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, κάτι τέτοιο συμβαίνει, διότι η μετάθεση στα Χανιά θεωρείται δυσμενής.



Κινητοποιήσεις



Δυναμικές και διαρκείας τόνισαν οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου πως θα είναι οι κινητοποιήσεις τους, αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του Εφετείου.

“Για εννιάμιση χρόνια κινούμασταν αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας” υπογράμμισαν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, προσθέτοντας: “Αν όμως ως τον Σεπτέμβριο δεν υπάρξει λύση, οι κινητοποιήσεις μας θα είναι πολύ δραστικές”.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμη και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να ασκήσει μια διαφορετική μορφή πίεσης για την ίδρυση του Εφετείου.



Οι θέσεις του Αλέκου Αλαβάνου



Τοποθετήσεις

Ήπιους τόνους προσπάθησε να διατηρήσει ο πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο. Ο κ. Αλαβάνος βεβαίως, έσπευσε να διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη κομματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε μετά από πολλές διερευνήσεις του θέματος και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με ζητήματα τοπικισμού.

“Οι διεκδικήσεις μας κινούνται στο πλαίσιο ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο, διότι πρέπει να ιδρυθεί Εφετείο κι όχι για λόγους σκοπιμότητας” τόνισε ο κ. Αλαβάνος για να προσθέσει: “Παράλληλα τασσόμαστε υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών, για να κάνουμε σαφές πως διαμάχες τύπου Εφετείου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να συντηρούνται”.

Νότια Ιταλία

Επικριτικός ήταν ωστόσο ο Αλέκος Αλαβάνος, σε σχέση με τη στάση πολιτικών που, όπως υποστήριξε, “άλλα λένε στο Ηράκλειο κι άλλα στα Χανιά”.

“Με τέτοιες συμπεριφορές πάμε πολύ πίσω σε καταστάσεις νοτίου Ιταλίας, που άλλα λένε στη Σικελία κι άλλα στην Καλαβρία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος, επικρίνοντας επιπρόσθετα και τις δεσμεύσεις βουλευτών για παραιτήσεις:

“Δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης βουλευτών” υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: “Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για να παραιτηθούν στο πρώτο δύσκολο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουν μπροστά τους”.

Αναφερόμενος στην προσωπική στάση που θα κρατήσει, ο πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως θα επισκεφτεί την άλλη εβδομάδα και τα Χανιά για να επισημάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα και να τονίσει πως η στάση των Χανίων οφείλει να διαφοροποιηθεί.

Κυκλώματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις του κ. Αλαβάνου, αναφορικά με την ύπαρξη “κυκλωμάτων” που προκαθορίζουν τις εξελίξεις καταστάσεων, σε όλα τα επίπεδα κι όχι μόνο στον τομέα της Δικαιοσύνης.

“Είναι γνωστό πως υπάρχουν διάφορα κυκλώματα” υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος, τονίζοντας: “Κυκλώματα και μέσα στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία που θα συγκαλύψουν υπεύθυνους, κυκλώματα που θα συγκαλύψουν ακόμα τους έμπορούς που πωλούν χασίς. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως αυτοί οι διάφοροι κύκλοι, κάπου εφάπτονται”.