Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Ξεκινά την Τρίτη η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων

Αγώνας δρόμου λόγω των επαναληπτικών εξετάσεων και των βαθμών στα ειδικά μαθήματα


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά καλούνται φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επιλογής τους.

Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι ταυτόχρονα θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εξετάσεις όσων απουσίασαν δικαιολογημένα λόγω ασθένειας από τις πανελλαδικές. Οι βαθμοί των επαναληπτικών εκτιμάται ότι θʼ ανακοινωθούν μέχρι τις 11 Ιουλίου, ενώ στις 7 Ιουλίου θα έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα. Έτσι, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ως προς τον προγραμματισμό κατάθεσης των μηχανογραφικών, αφού ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δε θα μπορέσει τις δέκα πρώτες μέρες να συμμετάσχει στη διαδικασία.



Αποτέλεσματα απόλυσης



Πάντως μέχρι αύριο αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Λύκεια και να δοθούν στους υποψήφιους οι Βεβαιώσεις Πρόσβασης το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε από την Τρίτη να μπορέσουν να καταθέσουν το μηχανογραφικό.

Όπως είναι γνωστό, η εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ είναι δυνατή μόνο σε όσους έχουν βαθμό πρόσβασης ίσο ή μεγαλύτερο του 10 και τουλάχιστον το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον μια από τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις.

Στο Ηράκλειο θα λειτουργήσουν και φέτος τρία Κέντρα Παραλαβής Μηχανογραφικών Δελτίων και οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό μπορούν να απευθύνονται στο σύμβουλο του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) και στους καθηγητές που θα βρίσκονται εκεί για να ζητήσουν πληροφορίες.



Τα δικαιολογητικά



Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

- Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο, συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής Αρχής της χώρας, της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Αν το ξένο αυτό σχολείο λειτουργεί στο εσωτερικό, εκτός της ανωτέρω βεβαίωσης συνυποβάλλεται και βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δ.Ε. για την νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

- Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των υποψηφίων στο σημείο αυτό, γιατί, αν δεν επιδεικνύεται στην Επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης, δεν θα παραλαμβάνεται το μηχανογραφικό δελτίο.

Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του.

Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποποιηθεί για κανένα λόγο το μηχανογραφικό δελτίο.

Τα αποτελέσματα επιλογής των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται να εκδοθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.



Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι



Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ώστε νʼ αποφύγουν λάθη για τα οποία θα μετανιώσουν στο μέλλον.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέξουν τις προθεσμίες υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Θα πρέπει οι ίδιοι ή κάποιο εξουσιοδοτημένο άτομο να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν και στη συμπλήρωση των στοιχείων στην πρώτη σελίδα του μηχανογραφικού. Καθοριστική είναι η αριθμητική σειρά που δηλώνουν τις σχολές προτίμησης.

Επίσης, πρέπει νʼ αποφασίσουν από ποια δύο επιστημονικά πεδίο θα δηλώσουν τις σχολές. Η πρώτη επιλογή να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν, άσχετα αν είναι Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Σε περίπτωση που κάποιος δικαιούται μετεγγραφή πρέπει να δει τον πίνακα αντιστοίχισης των σχολών, να τον συμβουλευτεί και να ξέρει ότι αν ζητήσει μετεγγραφή υπάρχει αντίστοιχο τμήμα.

Οι υποψήφιοι καλό είναι να δηλώσουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν για να μη μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρκεί να τους αρέσουν.

Πάνω απʼ όλα πρέπει να επιλέξουν εκείνοι τη σχολή όπου θα σπουδάσουν και να μην επηρεαστούν από επιθυμίες άλλων.