Του Θάνου Περβολαράκη

«Πρόγευση» εν όψει της μεγάλης επιχείρησης που προγραμματίζει να κάνει τις επόμενες ημέρες η Αστυνομία στο Ηράκλειο, ήταν η χθεσινή επιχείρηση «σκούπα» αστυνομικών της ΟΕΠΤΑ σε δρόμους της πόλης.

Οι οδηγοί δεκατριών μηχανών μικρού ή μεγαλύτερου κυβισμού ακινητοποιήθηκαν προχθές το απόγευμα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι νεαροί δικυκλιστές σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης, στο σύνολό τους δεν έφεραν προστατευτικά κράνη οι ίδιοι και οι συνοδοί τους, ενώ οι μηχανές τους ήταν τροποποιημένες, χωρίς εξατμίσεις και πινακίδες, προκαλώντας απίστευτο θόρυβο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΕΠΤΑ κ. Χαλκιαδάκη, στην επιχείρηση της Αστυνομίας συμμετείχαν μηχανές της Αστυνομίας και αστυνομικοί με πολιτικά. «Κανείς από τους νεαρούς που ελέγχθηκαν δεν προσπάθησε να ξεφύγει τον έλεγχο» είπε.

Οι έλεγχοι προχθές ξεκίνησαν στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν στις 11 το βράδυ. Αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Διαπιστώθηκε ότι οι μηχανές στις οποίες επέβαιναν ανήλικοι ήταν στο όνομα των γονέων τους, στους οποίους υπεβλήθησαν μηνύσεις.

Τα πρόστιμα κυμάνθηκαν από 600 ευρώ το μικρότερο, έως 750 ευρώ το μεγαλύτερο.

«Οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα» είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Όπως έχει γράψει η «Π» τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας, υπό το συντονισμό της Εισαγγελίας με στόχο τα δίκυκλα.

Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας υπό τον συντονισμό της Eισαγγελίας προγραμματίζεται στην πόλη του Ηρακλείου αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα με στόχο τα δίκυκλα.

Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί εδώ και ημέρες με πρωτοβουλία του εισαγγελέα, καθώς η κατάσταση έχει καταστεί πλέον ανεξέλεγκτη.

Δίκυκλα σταθμευμένα παντού, σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια, νεαροί οδηγοί που στερούνται διπλωμάτων, ελίσσονται επικίνδυνα, δεν φορούν κράνη και κυκλοφορούν με «πειραγμένες» εξατμίσεις.

Στο στόχαστρο των διωκτικών Aρχών θα τεθούν και οι χώροι όπου κυρίως τις νυκτερινές ώρες γίνονται κόντρες με παράνομα στοιχήματα, με κίνδυνο να χαθούν ζωές.

Στο γραφείο του εισαγγελέα πριν λίγες ημέρες βρέθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που συμπτωματικά ζήτησε την παρέμβαση του ώστε να γίνουν κάποιοι συντονισμένοι έλεγχοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα τού ανακοίνωσε ότι πλέον ο δήμος διαθέτει δικό του γερανοφόρο όχημα και σε συνεργασία με το γερανό της Τροχαίας Ηρακλείου, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Eισαγγελία, αστυνομία και δημοτική Aρχή εμφανίζονται αποφασισμένες να βάλουν μία τάξη στο κυκλοφοριακό «φρενοκομείο» που επικρατεί στην πόλη. Επιπλέον επιδιώκεται να συμμορφωθούν κυρίως τα νέα παιδιά που επιδεικνύουν επιπόλαιη οδηγική συμπεριφορά με συνέπεια να αυξάνονται τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία.

Οι εντολές πάντως είναι σαφείς για όσους συλλαμβάνονται να παρανομούν, τουτέστιν η διαδικασία προβλέπει αυτόφωρο, επιβολή προστίμων και δέσμευση των δικύκλων.